twee-beelden – 2023-08-22T145841.534 Foto's: JDI

Valentine sluit de deuren van haar populaire koffiebar: “Fantastische momenten beleefd, maar het wordt me te veel”

Het Moment, een van de mooiste koffiebars van Gent, sluit over twee weken definitief de deuren. Valentine Wanders werkt elf tot twaalf uur per dag opdat ze de verhoogde kosten niet hoeft door te rekenen aan haar klanten, maar dat weegt stilaan te zwaar.

Valentine Wanders was al een bekend gezicht in de horeca voor ze haar koffiebar opende. Ze volgde hotelschool in Nederland en werkte in verschillende sterrenrestaurants. Zo’n vijftien jaar geleden waaide ze over naar Gent waar ze in Simon Says werkte en Café Labath en De Superette mee opstartte.

Zes jaar geleden, in 2017, maakte ze haar jeugddroom waar. Ze vormde een veilinghuis in de Burgstraat om tot koffiebar met een terras vooraan, een binnenkoer en verschillende vertrekken. Tot op vandaag is Het Moment een van de mooiste koffiebars van Gent. “Ik hecht ook veel waarde aan goeie service”, zegt Valentine. “Het personeel is speciaal zo geselecteerd dat de klanten echt kunnen genieten van het moment en tijd kunnen nemen voor zichzelf.”

 

Valentine van Het Moment
Foto: JDI

De koffiebar heeft veel vaste klanten, en toch heeft Valentine besloten de stekker eruit te trekken. “Het blijft een grote koffiebar, maar het is lastiger geworden om dezelfde service te bieden als het vol zit”, zegt ze. “Alles is duurder geworden, maar ik wil dat niet altijd doorrekenen aan de klanten. Koffie en taart moeten een klein genot blijven. Dus sta ik hier zelf elf tot twaalf uur per dag om kosten te besparen.”

Tegelijk heeft de pandemie tot een mentaliteitsverandering geleid, volgens Valentine. “Mensen hechten veel meer belang aan vrije tijd, ikzelf ook. Ik heb hier fantastische momenten beleefd, maar op een bepaald moment is het te veel.”

Zondag 3 september wordt de allerlaatste dag van Het Moment. Vlak na de Prinsenhoffeesten gaan de deuren definitief dicht. “Het ligt nog open wat ik erna ga doen, maar ik ga beginnen met vakantie”, zegt Valentine. “Kom gerust nog eens langs voor een lekkere koffie, chocomelk of een ontbijt. We zwaaien je met een vol hart uit.”