STADSPOORT HERENTALS Het woonproject komt op de hoek van de Stadspoortstraat en Sint-Waldetrudisstraat, op de plaats waar nu twee verkommerde cafés staan. — © RR

Woonproject op site van verkommerde cafés krijgt toch vergunning

Nadat het stadsbestuur van Herentals eind vorig jaar de vergunning voor een wooncomplex op de plek van cafés Stadspoort en Bridge had geweigerd, leverde een aangepast plan in beroep toch een vergunning op.

Twee projectontwikkelaars dienden vorig jaar een plan in om naast de historische Bovenpoort een grote nieuwbouw met achttien appartementen en een ondergrondse garage op te trekken. Dat zou er komen op de hoek van de Stadspoortstraat een Sint-Waldetrudisstraat, waar naast de Bovenpoort de vroegere taverne Stadspoort en café The Bridge al enkele jaren staan te verkommeren. In totaal zouden vier panden moeten wijken voor de nieuwbouw met achttien appartementen, die vooral aan de kant van de Sint-Waldetrudisstraat zijn gelegen. Aan die zijde bevindt zich ook de autolift die naar de ondergrondse garage met negentien autostaanplaatsen en plaats voor evenveel fietsen leidt.

Maar het Herentalse college van burgemeester en schepenen kon zich niet vinden in de ingediende plannen en weigerde rond de jaarwisseling de omgevingsvergunning. Het zei zich vooral zorgen te maken over de hoge bouwdichtheid van het project, de lage woonkwaliteit en weinig kwalitatieve restruimte.

Twee appartementen minder

De aanvragers gingen in beroep bij de deputatie van de provincie Antwerpen, waarbij de plannen gewijzigd werden om in de mate van het mogelijke tegemoet te komen aan de opmerkingen van het stadsbestuur en het oorspronkelijke negatieve advies van de provinciale omgevingsambtenaar. Zo schrapten de projectontwikkelaars twee van de achttien appartementen uit het oorspronkelijke plan. Het eerste bevindt zich op de begane grond en krijgt de functie van handelsruimte of kantoor toegewezen, ‘wat zorgt voor de meest levendige functie op het de gelijkvloerse verdieping aan de drukkere zijde van het gebouw in de Stadspoortstraat’. Het tweede verdwijnt op de begane grond aan de kant van de Sint-Waldetrudisstraat om plaats te maken voor een bredere inkom en grotere fietsenstalling.

De aanpassingen bleken voldoende gunstig voor de deputatie, want die kende intussen in beroep de vergunning voor het project toe.