“In 2022 moesten we, samen met de hele evenementensector, bewijzen dat we het niet verleerd waren. Dit jaar was het weer tijd om te knallen als vanouds,” zegt Ilja Theuwissen, bezieler en CEO van The Safe Group. “Na een intensieve periode van voorbereiding in het winterseizoen, hebben we een indrukwekkende rij van innovaties kunnen lanceren.” Zoals daar zijn:
5G debunked
Samen met partner NRB uit Herstal heeft The Safe Group succesvol een privaat 5G-netwerk geïnstalleerd in Werchter en in Brussel voor de shows van Beyoncé en The Weeknd. Theuwissen legt uit wat de meerwaarde is van een privaat netwerk: “In zo’n drukke omgeving, met vijftig- à tachtigduizend mensen op een kleine oppervlakte, is het enige wat werkbaar is een volledige private, draadloze frequentie. 5G is een waardevolle toevoeging om tegemoet te komen aan de altijd maar groeiende netwerknoden van een evenement, maar zeker niet de ‘silver bullet’ waar de marketingjongens over spraken.”
Weg met bonnetjes
“De afgelopen jaren ondergingen talloze evenementen een revolutionaire transformatie naar cashless betalingen. Rock Werchter is in 2023 ook op de trein gesprongen. Drankstanden die tussen optredens door duizenden dorstige bezoekers bestormd worden: dat was een stevige uitdaging. We hebben met The Safe Group ettelijke kilometers van cateringfaciliteiten van connectiviteit voorzien. Er waren meer dan 2000 toestellen om de cashless polsbandjes uit te lezen en meer dan 150 top-upkassa’s waar bezoekers met Bancontact en cash hun bandje kon opladen.”
Besparen met radardetectie
Hoe beveilig je een festivalterrein van maar liefst 100 hectare op een betrouwbare en betaalbare manier tegen ongewenste indringers? The Safe Group schuift radartechnologie naar voren als de oplossing. “De radar detecteert beweging op 100m afstand en kan personen van voertuigen onderscheiden”, legt Theuwissen uit. “Het toestel stuurt een alarm naar een meldkamer (of een smartphone) en laat een PTZ-camera automatisch inzoomen op het gedetecteerde onderwerp. De hoge betrouwbaarheid en betaalbaarheid zorgen ervoor dat organisatoren in één klap zowel de security verbeteren als besparen op manuren.”
Crowd control en BE-Alert
The Safe Group wist ook de technologische ondersteuning van crowd control verder te verbeteren. “Dynamische systemen, gevoed door sensoren, informeren en sturen de mensenmassa. Dit jaar hebben we scenario’s ontwikkeld waardoor organisatoren met één druk op de knop de ‘wayfinding’ op hun volledige terrein kunnen aanpassen. Denk maar aan signalisatie voor evacuatie of het afsluiten van een tent of zone. Dit systeem was een groot succes: uit metingen bleek dat de
mensenstroom zich nog nooit zo vlot verplaatst heeft.”
Ook nieuw dit jaar, sinds Pukkelpop, is de integratie met BE-Alert. Met deze koppeling kan het nationaal crisiscentrum rechtstreeks het publiek bereiken via de podiumschermen. We merken echter dat de lat bij het publiek alsmaar hoger ligt, dus werken we het komende jaar verder aan nieuwe verbeteringen om het nog beter te doen,” zegt de CEO.
Daarmee zit de festivalzomer er op voor de Hasseltse technici. “Deze zomer was echt geweldig. Onze jongens (en meisjes!) hebben hun hartje kunnen ophalen in de meest uitdagende omgevingen. Nu volgt voor sommigen een paar weken welverdiende rust!”