memymonkey Foto: Jan Van de Perre

Antwerpse koffiebar mag drie maanden na afbrokkelen buitenmuur eindelijk weer open: “Op de rand van het faillissement gestaan”

Het was even schrikken voor uitbater Noah Melis (33) toen hij midden mei opeens de buitenmuur van zijn zaak Me & My Monkey hoorde inzakken. Een incident tijdens de werken aan een aanpalende werf zorgde ervoor dat de zaak naar schatting twee weken gesloten moest blijven. In werkelijkheid mag Noah pas drie maanden later eindelijk weer koffie serveren.

Waar voordien de bekende koffiezaak Jespers en woonzorgcentrum De Zavel gevestigd waren, wordt al geruime tijd aan een gloednieuw hotel en een appartementencomplex getimmerd. Dat laatste bouwproject zorgde midden mei voor problemen bij koffiezaak Me & My Monkey. “Ik was mijn administratie op orde aan het brengen, toen ik een heleboel stenen naar beneden hoorde tuimelen”, vertelde zaakvoerder Noah Melis toen.

“Een beetje later volgde er nog een lading, maar die klonk verdacht dichtbij.” Vier vierkante meter buitenmuur stortte de diepte in, waardoor de gyprocmuur en elektrische bedrading van het gebouw bloot kwamen te liggen. Gevolg? De koffiezaak werd onbewoonbaar verklaard. “Omdat het om een steunmuur ging, werd de situatie kritisch bevonden door de stadsingenieur.”

Er werd een gedwongen sluitingstijd van een week geschat, terwijl de werfleider naast de deur iets voorzichtiger op twee weken mikte. Drie maanden later kan Noah weer rustig ademhalen en mag Me & My Monkey eindelijk weer openen. “We hebben op het randje van faillissement gestaan. Dat was heel griezelig. Ik hoop dat alles binnenkort terug beter wordt.”

De sluiting kwam hard binnen. “Aanvankelijk lachte ik het allemaal weg en zag ik vooral meer tijd om aan de nieuwe plaat van mijn band Borokov Borokov te werken”, klinkt het. “Maar ik schrok er zelf van hoe zwaar de situatie mentaal doorwoog. De zaak is al tien jaar een vaste waarde in mijn leven. Sommige dagen kreeg ik geen noot op papier.”

Door het oog van de naald

Toch mag de zaakvoerder ondanks alle miserie ook een beetje van geluk spreken. “In een later verslag werd duidelijk dat het heel anders had kunnen aflopen. De inzittenden zijn door het oog van de naald gekropen, stond er. Dat was even slikken.”

De mogelijke openingsdatum werd door de ernst van de situatie meermaals opgeschoven. “De stabiliteitswerken die uitgevoerd moesten worden en de nodige materialen die soms op zich lieten wachten, zorgden voor vertraging. Omdat het geklasseerd werd als een serieus geval, kwamen er advocaten en verzekeringen aan te pas. Met een administratieve rompslomp tot gevolg.”

Voor de kosten moet Noah gelukkig niet opdraaien. “We hebben daarnaast ook een bedrag opgegeven dat ons verlies van de afgelopen maanden zou moeten compenseren. Dat zou normaal gezien geen probleem mogen zijn, maar de vraag is alleen wanneer dat op onze rekening zal verschijnen. Dat is vaak een zaak van lange adem”, klinkt het. “Mijn grootste angst is vooral dat onze vaste klanten de afgelopen maanden een andere toffe koffiebar hebben ontdekt.”

Afgelopen dinsdag werd het pand eindelijk opnieuw vrijgegeven. “Er is nog veel werk aan de winkel. Vandaag krijgt alles een likje verf en gaan we de boel herinrichten.” Komend weekend wordt nog even alles op alles gezet, zodat Noah vanaf maandag opnieuw koffies kan zetten. “Het wordt ongetwijfeld wennen na een lange break, maar ik kijk er heel erg naar uit.”

Me & My Monkey, Oever 18, Antwerpen, vanaf ma 21/8, 11-18u, gesloten op woensdag. Me & My Monkey op Facebook.