zonnepaneel Foto's: Pixasolar / Robin Fasseur

Zorgt ingenieursbureau Gevelinzicht binnenkort voor zonnepanelen tegen de gevels op Linkeroever? “In Nederland bestaat het al langer”

Gevelpanelen met zonnecellen aan hoogbouw moeten mee een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal maken van Linkeroever in Antwerpen tegen 2030. Ingenieursbureau Gevelinzicht onderzoekt dit voor één van de appartementsblokken in de wijk. Maar de strenge regels rond brandveiligheid kunnen wel eens roet in het eten strooien.

Stad Antwerpen streeft naar een CO2-reductie van 50 tot 55% tegen 2030 in vergelijking met 2005. Tegen 2050 wil Antwerpen zowel klimaatrobuust als klimaatneutraal zijn. Het Klimaatfonds van stad Antwerpen ondersteunt vijf projecten op Linkeroever met een toelage van in totaal 239.000 euro. Ze moeten binnen de 2 jaar worden verwezenlijkt. De focus ligt op energieverbruik van gebouwen en lokale productie van (hernieuwbare) energie

“Voor Linkeroever krijgen we de hulp van de professionele sector”, zegt Antwerps schepen van leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “De vijf gekozen innovatieve projecten zijn nog maar het begin. We gaan gaandeweg verder actief op zoek naar vernieuwende samenwerkingen en projecten.”

Eén project is van het Antwerps ingenieursbureau Gevelinzicht. “Zonnepanelen als gevelbekleding bestaat al in Nederland”, zegt ingenieur-architect Stéphanie Mangé van bij Gevelinzicht. “Ze zijn esthetischer van uitzicht en zijn beschikbaar in verschillende kleuren en met print.”

Dit heeft echter effect op het rendement van de panelen met zonnecellen. Het rendement van klassieke zonnepanelen onder een ideale hoek van 15 graden is 85%. Bij gevelpanelen met zonnecellen is dit 20% tot 60%. Het verschil hangt af van de oriëntatie van de gevel en de kleur van de panelen. “Gezien gevels in hoogbouw aanzienlijk meer oppervlakte hebben dan op de daken, die doorgaans vol staan met installaties, wordt de minder opbrengst zo wel gecompenseerd”, zegt Mangé.

Over welk gebouw het juist zal gaan op Linkeroever, wil Gevelinzicht momenteel niet zeggen. Het zou om een woontoren van ruim 50 meter hoog gaan vlakbij de Schelde. Het betreft geen sociale woningtoren.

Brandveiligheid

Voor deze zonnepanelen aan de gevels van hoogbouw op Linkeroever zullen verschijnen, is er nog wel wat onderzoek nodig. Daarvoor zullen de subsidies van de stad onder meer worden gebruikt. “Het heeft te maken met brandveiligheid”, zegt Stephanie. “Er is een Europese richtlijn die in Antwerpen strenger wordt geïnterpreteerd dan in Nederland. Zonnepanelen worden door de brandweer als een risico beschouwd. We gaan dus eerst een grootschalig onderzoek doen waarbij we een gevel van twee verdiepingen met zonnepanelen bouwen. Zo testen we de brandreactie. Hierover voeren we overleg met de Antwerpse brandweer.”

Vier andere klimaatprojecten

Er zijn nog vier andere projecten om Linkeroever klimaatneutraal te maken. Het project ‘EnergieLink’ van het vastgoedbeheerbedrijf LAMMP wil bedrijven aansporen om zonnepanelen te plaatsen. De opgewekte energie gaat in eerste instantie naar de bedrijven zelf, maar de energieoverschotten worden verdeeld naar de sociale woningbouw.

Non.Energy wil warmtepompen aanbieden op huurbasis. Samen Klimaatactief wil de CO2-uitstoot in kantoren, lichte industrie en winkels drastisch verminderen door handelaars, kleine en middelgrote bedrijven en verenigingen van mede-eigenaars van appartementsgebouwen in contact te brengen met aannemers, installateurs en studiebureaus. Pixii/Passiefhuis-Platform vzw wil dan weer verenigingen van mede-eigenaars overtuigen om de huidige stookinstellingen van hun appartementsgebouw te optimaliseren.

Als Linkeroever tegen 2030 klimaatneutraal is, dan is dat 20 jaar eerder dan de Europese doelstelling.