sluiting restaurant gustatif in Schoten Foto Dirk Kerstens

Bekend restaurant Gustatif sluit de deuren: “Het is gewoon niet meer rendabel”

Gerd Govaerts en Jeannot Goffin zullen Gustatif na hun zomervakantie niet meer heropenen. Met pijn in het hart leggen ze de boeken neer van hun bekend restaurant in kasteeltje Ullenshof in Schoten. “Een rationele beslissing nadat we klanten zagen afhaken, de prijzen van producten maar bleven stijgen en personeel niet meer te vinden was”, aldus het echtpaar.
Gustatif, dat in het voorjaar van 2015 de deuren opende in het voormalige buitenverblijf van kasteelheer Joseph Ullens de Schooten, was zonder discussie het meest gastronomische restaurant van Schoten. Gault&Millau beloonde de kookkunsten van chef Gerd Govaerts (38) en zijn team de voorbije jaren telkens met een 14,5 op 20. Een Michelin-ster zat er net niet in.
“Toch is dat niet de reden dat we ermee ophouden”, hebben Gerd en Jeannot (37) de voorbije weken duidelijk goed nagedacht over de toekomst van hun gezamenlijk horeca-avontuur. “Aan positieve commentaren van wie hier aanschoof, was er geen gebrek. De goesting bij alle betrokkenen om het hoge niveau van koken, bediening en omkadering te behouden, is er nog.”
“We hebben van niks spijt. Maar we stonden dicht bij het al dan niet verlengen van ons huurcontract voor dit bijzondere pand. We zagen intussen de frequentie van de restaurantbezoeken sinds de verscheidene crisissen afnemen terwijl zowat al onze kosten sterk zijn gestegen en blijven stijgen. Vacatures bleven openstaan, maar de personeelskosten gingen wel naar omhoog. Het is gewoon niet meer rendabel.”

sluiting restaurant gustatif in Schoten
Jeannot Goffin en Gerd Govaerts sluiten met pijn in het hart hun gastronomisch restaurant Gustatif in de historische Villa Ullens. Foto Dirk Kerstens

Aanvankelijk wilden Jeannot en Gerd, die hun klanten van harte danken voor het vertrouwen de voorbije acht jaar, nog doorgaan tot eind dit jaar. “Maar we vreesden een stormloop, die niet te combineren zou zijn met het mogelijk vervroegd afhaken van personeel. Dan eindigen we liever in schoonheid. Op 22 juli hebben we onze laatste service gedaan en die was op het niveau van wat mensen van Gustatif altijd mochten verwachten”, zegt Govaerts met opgeheven hoofd.
Nog veel goesting
Hij heeft de goesting en drive om actief te blijven in de horeca zeker nog niet verloren en hoopt binnenkort elders achter het fornuis te staan. “We liggen niet KO en zijn niet gedesillusioneerd. Dat we samen later een nieuw restaurant beginnen, is zelfs niet uitgesloten. Ik kies voorlopig wel bewust voor een regelmatiger beroepsleven en ga aan de slag als bediende bij een groot dienstverlenend bedrijf. Een administratieve job die beter te combineren is met de opvoeding van onze twee kinderen van nu zes en anderhalf jaar oud”, licht Goffin hun rationele beslissing toe.
De kans dat liefhebbers van de betere keuken straks nog wat zullen proeven bereid door de magische handen van Gerd Govaerts, lijkt groot, maar dus niet meer in Gustatif. Klanten die al voor deze zomer en het najaar gereserveerd hadden, zijn ingelicht. Van de vier vaste medewerkers werd afscheid genomen.
Kasteeltje te huur
Wat er met het Ullenshof gaat gebeuren, is voorlopig nog niet bekend. De prachtig ingerichte benedenverdieping met feeërieke tuin in het centrum van Schoten, bij de inkom van de mooiste straat van het dorp, komt net als het appartement boven het restaurant weldra te huur te staan. In Gustatif was plaats voor vijftig mensen. In het zaaltje boven konden feestjes of vergaderingen plaatsvinden voor groepen.

Restaurant Gustatif in Schoten
Als culinair toprestaurant zat Gustatif vaak vol. Foto RR