thuiswinkeltje Foto: Joren De Weerdt

Inbrekers slaan twee keer toe bij thuiswinkeltje aan kerk van Kessel: “We vroegen ons af of we dit nog wel kunnen volhouden”

Inge Notelteirs en haar dochter Jolien Alen zijn er het hart van in. Donderdagnacht werd voor de tweede keer in ongeveer een week tijd ingebroken in hun thuiswinkeltje in de Gasthuisstraat in Kessel (Nijlen). “We vroegen ons vrijdagochtend af of we dit nog wel kunnen volhouden, maar we kregen enorm veel hartverwarmende reacties. Heel veel mensen in Kessel betreuren dit”, zeggen ze.

Het thuiswinkeltje aan de kerk van Nijlen kreeg al zo’n tien jaar geleden vorm. Het begon met Jolien die wat overschotjes van thuis begon aan te bieden. Uiteindelijk werd een wat steviger winkeltje getimmerd. Het is tijdens de zomermaanden sporadisch open als de familie wat voedingsproducten zoals groenten, fruit, of fruitsappen op overschot heeft. Voorbijgangers en buren kunnen er zichzelf behelpen.

Het systeem berust al jaren op eerlijkheid, en met succes. “Heel af en toe werd er al eens een flesje fruitsap meegenomen, maar dit hebben we in al die jaren nog nooit meegemaakt”, zegt Inge. “Vorige week kreeg ons winkeltje al een eerste keer bezoek van drie ongenode gasten. Donderdagnacht waren ze met twee. We vermoeden dat het dezelfde zijn van vorige keer. Intussen verneem ik dat er ook aan het frituur aan het Pastoor Schelkensplein een inbraakpoging is geweest. Mogelijk zijn het ook daar dezelfde daders geweest.”

In voortuin geplast

De dieven gingen deze keer aan de haal met fruitsappen, fruit en de inhoud van het geldemmertje. Daar braken ze de achterkant van het thuiswinkeltje voor open. De camerabeelden tonen hoe twee daders rond 3.57u hun slag slaan.

“Ze kwamen aan met de fiets. De ene droeg een lichte jogging van Nike, donkere schoenen en een donkere pet. De andere had een donkere jogging aan met vooraan en opzij lichte strepen. Hij droeg lichte schoenen en een lichte pet. Die laatste vond het ook nog nodig om in de voortuin te plassen”, deelde Inge mee op sociale media.

Extra maatregelen

“Omdat alles jarenlang zonder problemen is verlopen, deden we de voorkant van het winkeltje tegenwoordig vaak niet meer op slot”, zegt Jolien. “Zo konden mensen die vroeg op wandel zijn, al iets nemen als ze gewoon de deurtjes vooraan openden. Sinds de feiten van vorige week sloten we het weer elke avond af.”

De schade is nog niet hersteld. Wie iets uit het winkeltje neemt, kan het geld voorlopig bij de familie in de brievenbus stoppen. Inge en Jolien gaan nog extra maatregelen nemen. “Het winkeltje staat op wielen. We kunnen het dus ‘s avonds verplaatsen”, zeggen ze. “De voorraad onderaan gaan we eruit nemen. De feiten zijn aangeven bij de politie. Het is heel spijtig dat ons vertrouwen gekrenkt wordt, maar we krijgen ook enorm veel steunbetuigingen. Heel veel mensen in Kessel betreuren dit.”

Medeleven

Vrijdagochtend zakte de moed bij moeder en dochter zo diep in de schoenen dat ze er even de brui aan wilden geven. “We vroegen ons af of we dit nog wel kunnen volhouden. We maken hier sowieso al geen winst op, maar verlieslatend mag het ook niet worden”, zegt Jolien. “Het werd vrijdag wel snel duidelijk dat veel mensen het heel fijn vinden dat ons winkeltje bestaat.” Haar mama vult aan: “Ik ben heel blij met de lieve en medelevende reacties.”

Wie donderdagnacht verdachte handelingen heeft opgemerkt in de omgeving van de kerk of elders in Keseel, kan zich wenden tot de lokale politie Berlaar-Nijlen.