aytems blanc

Truiens toprestaurant verhuist naar Antwerpen

Op tweede kerstdag sluit restaurant Blanc By Aytems, goed voor 14 op 20 in Gault&Millau, in Sint-Truiden de deuren. Chef Ayt Erdogan (49) trekt met zijn familie naar Antwerpen om zijn werk voort te zetten. “We zoeken de grootstad op. Daar heb je zeker door de week meer potentiële klanten.”

De Turks-Nederlandse chef was de Trudostad niet beu en koestert er zelfs vele mooie herinneringen aan. Het leverde hem de titel ‘Ontdekking van het jaar 2021’ op in de Gault&Millau. “Wanneer we er eind december sluiten, hebben we vijf mooie jaren in Sint-Truiden gekend”, vertelt Ayt vanop vakantie. “Alles is er altijd ook heel goed verlopen. In de weekends kwamen de klanten vlot naar ons restaurant, maar door de week kon het beter. Daarom zoeken we het ‘kosmopolitische’ op. In grootsteden als Antwerpen, Brussel of Gent heb je gewoonweg meer mogelijkheden. We waren al een tijdje zoekende.”

Drie concepten
Ayt Erdogan zoekt het in Antwerpen grootser. Letterlijk en figuurlijk. In de Burburestraat, vlakbij de Waalsekaai in Antwerpen-Zuid stampt hij drie concepten in één pand uit de grond. “Op het gelijkvloers openen we een cocktail- en wijnbar met de mogelijkheid tot foodsharing. Deze zal Bar Bleu heten, zoals ons concept dat we tot begin dit jaar ook in Sint-Truiden hebben gerund. Op de eerste verdieping hebben wij ons restaurant met open keuken onder dezelfde naam als nu. De tweede verdieping biedt met Quartier Sud plaats aan drie suites, een bed & breakfast dus”, verduidelijkt Ayt.

Michelin
Eerder sprak de chef-kok al de ambitie voor een Michelinster uit. Nu wil hij dat niet meer volmondig herhalen. “Het is niet zozeer dat ik er naar op zoek ga. Als we goed draaien en een goed publiek hebben, ben ik blij. Een Michelinster is mooi meegenomen, maar het is niet dat ik ervoor over lijken ga.” Wat er nu in het vrijgekomen restaurant in Sint-Truiden komt, is nog onduidelijk. Wel kunt u na de verlofperiode – vanaf 2 september – nog tot 26 december bij Blanc By Aytems in de Diesterstraat terecht. (Foto: Karel Hemerijckx)