Foto: Patrick De Roo Foto: Patrick De Roo

Studentencafé La Dolce Vita op Stadswaag gaat verder met Ghalid en Valmir: “Dit is al onze derde zaak”

Studentencafé La Dolce Vita op de Stadswaag in Antwerpen verandert van eigenaar. Vanaf 1 september staan Ghalid Hajjab en Valmir Tahirukai achter de toog. Voor de twee Antwerpenaars is het de derde horecazaak die ze overnemen in ruim anderhalf jaar tijd. Huidige uitbaters Kristof en Jeff nemen na tien jaar afscheid met pijn in het hart.

Een nieuw hoofdstuk voor La Dolce Vita, het studentencafé op de hoek van de Stadswaag en de Lange Brilstraat. Het zoveelste eigenlijk, want de zaak bestaat sinds de jaren 80 en heeft in die tijd uiteraard verschillende eigenaars over de (houten) vloer gehad.

Vanaf 1 september is het aan Ghalid Hajjab (40) en Valmir Tahirukai (35), twee heren die recent ook studentencafé Den Echo in de Lange Nieuwstraat overgenomen hebben en sinds 1 januari 2022 baas zijn van café De Vuile Was in de Grote Pieter Potstraat. “Daar werkten we reeds als garçon en barman”, doen de twee hun verhaal. “Toen we door de coronacrisis de kans kregen om de zaak over te nemen, hebben we niet getwijfeld. De Vuile Was is een café met een ziel. Het is een zaak die al dertig jaar bestaat.”

Hetzelfde gevoel hadden de horecaondernemers begin deze zomer bij Den Echo en recent dus La Dolce Vita, waar voor het eerst niks verandert, behalve de twee gezichten achter de toog: Ghalid en Valmir beloven om de klanten zo veel mogelijk zelf te bedienen. “Wij zijn een beetje controlefreaks”, geven ze toe. “Wij zijn mensen die meewerken. De voorbije drie jaar hebben we misschien twee dagen vrij genomen. Tot voor kort poetsten we alles zelf.”

Pijn in het hart

Voor Kristof Pichaud (57) en Jeff Smulders (70), de eigenaars die de voorbije tien jaar La Dolce Vita opengehouden hebben, is het een afscheid met gemengde gevoelens. “We stoppen met pijn in het hart”, zegt Jeff. “Maar de nachten werden voor Kristof te zwaar. We blijven wel correct tot de laatste dag. Zo ben ik bezig met de planning van onze kelderruimte in september en oktober, zodat studentenclub Argonaut het nieuwe studiejaar zonder zorgen kan inzetten.”

Foto: Patrick De Roo
Foto: Patrick De Roo

Ook een verhuis dringt zich op. Jeff en Kristof wonen in de ruimte boven het café. “Wij blijven in Antwerpen”, verzekert Jeff. “Hier zijn onze vrienden. Al sluit ik niet uit dat we op lange termijn verhuizen naar Frankrijk. Daar komt Kristof vandaan.” Die laatste zoekt eerst nog een paar jaar in de horeca te werken. “Ik spreek drie talen en ben nog steeds erg gemotiveerd”, zegt Kristof. “Ik kan dus zeker nog wel ergens terecht, maar dan graag overdag of tot 23u ’s avonds.”

Intussen hebben Ghalid en Valmir drie horecazaken in ruim anderhalf jaar tijd in de portefeuille. Het begin van iets groots? “Wij zijn gewoon twee plezante mensen die graag een café openhouden”, nuanceert Valmir. “Wij houden ervan om tussen gelukkige klanten te werken. Dat er twee studentencafés tussenzitten, is toeval. Wij kijken gewoon rond. Als zich nog eens een kans aanbiedt, zullen we zeker en vast overleggen.”