parle Foto: Leen Van de Sande

Studente Emily (24) opent pop-up in haar garage: “De buren kenden elkaar niet, nu zitten ze hier uren met elkaar te praten”

Een plek waar de hele buurt samenkomt om een koffie te drinken, een gebakje te eten of een creatief hebbedingetje te kopen. Dat is Parlé, de pop-up die de Ierse studente Emily Vanmechelen (24) opende in haar garage in de Mechelse Nekkerspoelstraat. “De buren kenden elkaar niet, nu zitten ze hier uren met elkaar te praten”, zegt ze trots.

Wie al eens in de Nekkerspoelstraat in Mechelen komt, is het zeker al opgevallen. In de garage van het pand op nummer 322 huist deze zomer een pop-upwinkeltje. Parlé is het initiatief van de 24-jarige studente Emily Vanmechelen, die hoewel haar achternaam anders doet vermoeden niet in de Dijlestad, maar wel in Ierland geboren werd en er ook opgroeide. Om haar creatieve dromen waar te maken, toverde ze haar garage om tot dé ontmoetingsplek waar de wijk nood aan bleek te hebben.

“Ik huur het appartement sinds februari, maar heb geen auto om in de garage te zetten. Die stond dus leeg”, vertelt de goedlachse twintiger, die via haar mama wel Belgische roots heeft. “Zo is het idee voor de pop-up ontstaan. Ik kleedde de ruimte wat aan en kocht een tweedehands frigo van Coca-Cola. Dat was, samen met twee oude meubelstukken, mijn enige investering. Alle andere meubels die er nu staan, zoals de stoelen, een sofa en een oude naaimachine, kreeg ik van klanten. Zo ontdekte ik al snel hoe lief de mensen hier zijn.”

Emily is een creatieve duizendpoot. Ze schrijft gedichten, maakt tekeningen en juwelen en is naar eigen zeggen geen onaardige bakster. Haar Ierse scones, broodjes met slagroom en confituur, zijn haar specialiteit. “Al die dingen komen samen in Parlé. Hier wil ik de wereld op een kleinschalige manier tonen wat ik in mijn mars heb. Het is mijn eerste zaak, dus het gaat met vallen en opstaan. Maar ik droom ervan om een eigen juwelenmerk te starten”, zegt de studente, die een theateropleiding volgde aan het RITCS en binnenkort start aan een opleiding juwelen maken.

Vriendschappen

De pop-up in Emily’s garage groeide al snel uit tot de favoriete ontmoetingsplek van de buurt. “Er is in heel de straat eigenlijk geen andere plek waar de mensen even samen kunnen komen om een babbeltje te slaan”, vertelt ze. “Parlé heeft daar een beetje verandering in gebracht. Vroeger kenden de buren elkaar niet, nu zitten ze hier soms uren lang met elkaar te praten. Er zijn al nieuwe vriendschappen ontstaan in mijn garage. Dat is mooi. Als je koffie aan 1 euro aanbiedt, komen de mensen bovendien vanzelf.” (lacht)

Net als de wijk Nekkerspoel is ook de pop-up van Emily een smeltkroes van culturen. “Mensen van alle nationaliteiten komen hier samen. De gesprekken worden vaak gevoerd in een mengeling van Nederlands, Frans, Engels en Arabisch”, zegt ze. “De klanten zijn doorgaans wel wat ouder. Ik heb er de laatste tijd heel veel gepensioneerde vrienden bijgekregen (lacht). Maar dat vind ik niet erg. Ik vind het net leuk om in contact te komen met mensen van verschillende achtergronden en leeftijden.”

Open armen

Volgens Emily kwamen er nog geen negatieve reacties op haar opmerkelijk winkeltje. “Ik ben met open armen ontvangen, dat doet deugd. Met mijn buren ruil ik zelfs de overschotten”, zegt ze. “Ik heb ook al wat vaste klanten. Zo is er een man, Alex, die in Borgerstein verblijft en om de paar dagen een koffie komt drinken. Hij maakt zelf kleine zakjes. Die verkoop ik nu ook in Parlé. Telkens als ik er eentje verkoop, is hij ontzettend blij. Dat soort reacties zijn de belangrijkste redenen waarom ik dit doe. Het maakt de mensen gelukkig.”

Positive vibes

Jan Guns is een van de vaste klanten van Parlé. Hij komt bijna dagelijks langs voor een koffie en schonk Emily ook enkele meubelstukken. “Of Nekkerspoel nood had aan een plek als deze? De hele wereld heeft er nood aan”, zegt hij overtuigd. “Er is veel negativisme in de wereld, maar hier zijn er alleen positive vibes. Emily straalt dat ook uit. Ze handelt uit liefde en enthousiasme, dat merk je in alles. Dat is de reden waarom de hele buurt, ongeacht religie, leeftijd of achtergrond, hier samenkomt. Iedereen houdt van Emily.”

De pop-up blijft nog zeker tot het einde van de zomer open. “Wat ik nadien ga doen, weet ik nog niet zeker”, zegt Emily. “Ik start een nieuwe opleiding, dus ga sowieso minder tijd hebben. En ik werk ook aan een dichtbundel. Maar ik wil wel af en toe nog openen, bijvoorbeeld op zaterdag. In de winter, wanneer het te koud is om de poort wagenwijd open te zetten, wil ik ook workshops organiseren. Ik denk daarbij aan juwelen maken. Een vriendin is dan weer bezig met klei en keramiek. Ook haar wil ik uitnodigen voor een workshop. Zo kunnen we elkaar helpen.”

Pop-up Parlé is gevestigd in de Nekkerspoelstraat 322. De zaak is geopend van maandag tot en met zaterdag, telkens van 11 tot 18u.