BENEENS-CERTI

Beneens zet inspanningen voort om te klimmen op de CO2-prestatieladder

Het Olens bouwbedrijf Beneens bouw en interieur en zusterbedrijf Beneens Alucon ontvingen vorig jaar hun certificaat niveau 3 op de CO2-prestatieladder. Tegen 2025 willen zij 50% CO2 reduceren en tegen 2030 zelfs 75%.

Beneens bouw en interieur en zusterbedrijf Beneens Alucon mochten vorig jaar hun certificaat niveau 3 op de CO2-prestatieladder in ontvangst nemen. Sinds 2019 heeft Beneens al 25% van hun CO2-uitstoot gereduceerd en het doel is om in de toekomst naar niveau 4 en 5 te gaan, wat overeenkomt met een reductie van 50 en 75%.

“Om deze reductie mogelijk te maken zijn er uiteraard verschillende structurele acties en investeringen nodig”, zegt CEO Joeri Beneens. “Zo begeleidt bijvoorbeeld Sustacon ons in de voorbereiding van de externe audits en worden al onze verbruiken continu digitaal opgevolgd en weergegeven in een dashboard van Calculus. Maar de kleintjes helpen ook, we proberen daarom onze medewerkers zoveel mogelijk te laten participeren.”

Sinds 2021 wekt Beneens, dankzij de installatie van 1.150 zonnepanelen, veertig procent van zijn stroom zelf op

Sinds 2021 wekt Beneens, dankzij de installatie van 1.150 zonnepanelen, veertig procent van zijn stroom zelf op. Dit zorgt voor een jaarlijkse reductie van 22 ton CO2. De stroom die Beneens niet zelf opwekt, en dus aankoopt, is sinds dit jaar 100% groene, Belgische stroom opgewekt uit zonne-, wind- of waterkrachtenergie. Ook op hun werven gaan ze dit jaar van start met het uittesten van werfbatterijen in plaats van dieselgeneratoren.

Bovendien zullen tegen 2025 alle personenwagens volledig elektrisch zijn. Vandaag is al 75% van de personenwagens 100% elektrisch. Deze omschakeling zal voor een jaarlijkse reductie zorgen van 140 ton CO2. Om deze omschakeling mogelijk te maken heeft Beneens sinds februari 2022 een onafhankelijk highend EV-laadpalenplatform geïnstalleerd met 21 units.