Gino, Rossina en hun kleindochter Eva in Poco Loco. Foto: JID Gino, Rossina en hun kleindochter Eva in Poco Loco. Foto: JID

Na 30 jaar ‘gekkigheid’ sluit Rossina haar Peruviaans restaurant: “In het begin moesten we naar de Chinese winkel om ingrediënten”

Je moet een beetje gek zijn om een Peruviaans restaurant te beginnen in Wondelgem. Daarom kozen Rossina Carnero en haar man dertig jaar geleden voor de naam ‘Poco Loco’. Eind augustus sluiten de deuren voorgoed, want het koppel gaat met pensioen.

Het verhaal van Poco Loco is een verhaal vol liefde. In 1989 reisde Rossina (nu 63) tijdens een rondreis door Europa naar Gent. Tijdens een bezoek aan de Blaarmeersen leerde ze Gino De Vilder (nu 64) kennen, een geboren en getogen Gentenaar.

Het duo was op slag verliefd en anderhalf jaar later trouwden Rossina en Gino. Ze gingen in Wondelgem wonen en Rossina ging aan de slag in een apotheek, volgde lessen Nederlands. Er volgenden ook twee kinderen: Steffi en Gilles. Gino had al een dochter, Elke.

Peru in Wondelgem

“Rossina kookte veel voor vrienden en familie en die zeiden altijd dat ze een eigen restaurant moest beginnen”, vertelt Gino. “Ik was weg van 7 tot 19 uur”, gaat Rossina verder. “Met een eigen restaurant kon ik meer bij de kindjes zijn.”

Rossina volgde een koksopleiding na haar uren en vormde samen met Gino de gelijkvloerse verdieping van hun huis om tot een restaurant. De muren werden opgefleurd met souvenirs uit Peru. (Lees verder onder foto)

Gino en Rossina in Peru. Foto: if
Gino en Rossina in Peru. Foto: if

In 1993 ging Poco Loco open. “We wilden geen typische naam zoals Machu Picchu”, zegt Rossina. “We wilden een naam die goed klonk, vandaar Poco Loco. Ook omdat je een beetje gek moet zijn om een Peruviaans restaurant te beginnen in Wondelgem. Er was toen geen enkel ander Peruviaans restaurant in Vlaanderen. In Brussel had je een Chileen, maar dat is niet hetzelfde.”

“We hebben getwijfeld om een restaurant te starten in het centrum van Gent te starten, maar dat was te duur en moesten we op grotere schaal werken. In Wondelgem hebben we het altijd familiaal kunnen houden.” Gino werkte als technieker in Volvo en sprong in wanneer hij kon, net zoals hun kinderen. “We hebben hier heerlijke tijden beleefd”, zegt Rossina.

Chinese winkels

Tot op vandaag staan er alleen maar Peruviaanse klassiekers op de kaart, zoals ceviche, parihuela en lomo saltado. In het begin konden Rossina en Gino enkel naar Chinese winkels in Antwerpen om hun boodschappen. “Een Peruviaanse winkel had je hier niet, maar de Aziatische en de Peruviaanse keuken liggen dicht bij elkaar. Zo konden we toch aan onze kruiden en zo geraken.” (Lees verder onder foto)

Lomo saltado bij Poco Loco. Foto: if
Lomo saltado bij Poco Loco. Foto: if

Klanten komen uit de buurt, maar ook uit Nederland, Duitsland, Frankrijk. Vaak leren klanten Poco Loco kennen omdat ze op reis gaan naar Peru en het eten al eens willen proeven. “Nadien blijven ze komen”, zegt Rossina. “Een koppel dat elke zondag komt, heeft ons al proberen overhalen om open te blijven.”

Helaas, Poco Loco sluit op 26 augustus de deuren. Rossina en Gino gaan met pensioen. “Ik doe het nog altijd heel graag, maar ons lichaam is moe”, zegt Rossina. “Het is tijd voor rust, meer tijd doorbrengen met de kinderen en reizen. Nadat we sluiten, komen twee broers naar Gent en gaan we samen reizen.”