Foto: David Van Hecke Foto: David Van Hecke

Voormalig pand van bekende boekenwinkel omgevormd tot nieuwe bar: “De verbouwing heeft ons bloed, zweet en tranen gekost”

De boeken in de vroegere boekhandel De Kaft in de Zwartezustersstraat hebben plaatsgemaakt voor het opvallende decor van Artiest Café Bar. Een nieuwe koffie- en aperobar waar in de toekomst ook Libanese keuken zal worden geserveerd. “Klanten moeten zich hier volledig thuis kunnen voelen.”

Het opvallend pand in de Zwartezustersstraat staat al enkele jaren leeg. In 2018 vestigde de bekende boekhandel De Kaft zich nog in het gebouw, maar in februari 2021 verhuisden ze. Sindsdien bleef het tussen de vier muren stil, maar met de komst van Artiest Café Bar komt daar verandering in.

Gerant is Al Saeed Mohammed (53), een Brusselse bouwondernemer. Het gebouw is eigendom van Vera Geeraert (75) uit Gent , die onder meer het pand van de Wasbar op de Korenmarkt bezit. De twee ondernemers leerden elkaar toevallig kennen bij een project en sloegen de handen in elkaar. (Lees verder onder de foto)

Foto: David Van Hecke
Foto: David Van Hecke

Charlie Chaplin

Ze hadden het ambitieuze plan om het oude pand van de Kaft aan te pakken, maar dat beloofde geen eenvoudig klusje te worden. “Het gebouw was echt in slechte staat”, legt Al Saeed uit. “De muren stonden zodanig los, dat ze bij wijze van spreken met een duwtje volledig konden instorten.”

Anderhalf jaar zijn de ondernemers in de weer geweest en beiden zijn fier op het eindresultaat. “Het is een nieuw huis in een oud”, zegt Vera. Daarop pikt Al Saeed trots in. “De verbouwing heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, maar we hebben er zo wel volledig ons eigen ding mee gedaan.”

Het interieur is namelijk volledig aan de hand van Al Saeed. Een mix tussen Griekse en Arabische invloeden én achterin staat ook een beeld van Charlie Chaplin. De tafels en stoelen zijn gemaakt van duurzaam materiaal. Achteraan de zaak kan een grote accordeondeur worden geopend. (Lees verder onder de foto)

Foto: David Van Hecke
Foto: David Van Hecke

Libanees restaurant

Al Saeed is de gerant van de bar, maar blijft aan de slag in zijn bouwbedrijf. Hij zal een oogje in het zeil houden, maar de uitbating wordt gedaan door enkele personeelsleden. “Onze eerste verdieping blijft voorlopig nog even dicht”, zegt hij. “We gaan stap voor stap en willen eerst rustig aan groeien.”

De zaak opende in juli daarom de deuren als koffie- en aperobar. Bier, wijn of cocktails? Het wordt allemaal geserveerd. Het is de bedoeling om vanaf september daarop het aanbod te verruimen. “Dan willen we ook broodjes en soep aanbieden voor de scholieren in de buurt”, klinkt het.

Het uiteindelijke plan is om ook in de bar een Libanees restaurant te hebben met typische gerechten zoals baba ganoush en hummus. “We zijn ambitieus en benieuwd, maar het belangrijkste is dat de klanten zich hier kunnen thuisvoelen. Genieten van lekker eten en drinken. Daar draait het om.”