Zomerbars Mechelen Foto: Joren De Weerdt

Zomerbars in Mechelse regio wapenen zich tegen regen: “Als het nodig is, wijken we uit”

Het aanhoudende kwakkelweer is geen goed nieuws voor de talrijke zomerbars in onze regio. Gelukkig hebben de meesten wel een droger alternatief of wapenen ze zich tegen de regen. Laat de regenwolken je dus niet tegenhouden om van de zomerse vibes te genieten. Een overzicht.

Zellaer Zomert: “Stretchtent en parasols doen hun werk”

Nog tot eind september houden An Schoovaerts en Jurgen Mariën hun zomerbar open aan kasteel Zellaer in Bonheiden. Ondanks het mindere weer kon Zellaer Zomert tot nu toe altijd op een behoorlijk bevredigende opkomst rekenen. “We wisten op voorhand dat niet elk weekend stralend zou zijn”, zegt Jurgen. “We zijn er dus vrij goed op voorzien.”

“De opkomst was het voorbije weekend iets minder, maar we mogen niet klagen”, zegt Jurgen. “Voor onze setting kan een klein beetje regen trouwens geen kwaad. Zo blijft het gras mooi groen en blijft de vijver mooi gevuld. Natuurlijk zien we de komende weken liever nog wat zon, maar het was te verwachten dat we niet altijd stralend weer gingen krijgen. Daarom hebben we een vrij grote open stretchtent neergezet en staan er grote parasols aan bijna elke tafel.”

De ingrepen blijken behoorlijk te werken. “In het kasteel zelf vindt momenteel het event Ridder Muis plaats”, vertelt Jurgen. “Behoorlijk wat mensen willen nadien toch nog graag iets komen drinken of eten bij ons, ondanks het weer. In onze tent kunnen in totaal zo’n zestig mensen terecht, van wie zo’n veertig al zittend.”

www.facebook.com/kasteeldomeinzellaer

La Acustica: “Bezoekers kunnen altijd naar binnen verhuizen”

Cultuurcafé Den Akoestiek opende zaterdag de eerste editie van zomerbar La Acustica in Lier, in samenwerking met het Liers Cultuurcentrum. Nattigheid speelde het openingsweekend behoorlijk parten. “Maar mensen moeten zich vooral niet laten afschrikken door het weer”, zegt zaakvoerder Jeroen Becker van Den Akoestiek en Chef’s BBQ. “Binnen is er altijd plaats.”

De zomerbar op het terras van Den Akoestiek aan cc De Mol blijft nog tot en met zondag 3 september open. Wekelijks vinden er activiteiten plaats van donderdag tot en met zondag. “Op donderdag organiseren we telkens een afterwork met een vaste deejay”, vertelt Jeroen. “Vrijdagavond staat er wekelijks een Latin dance night gepland. Op zaterdag staat er telkens een ander optreden van opkomende of meer bekende artiesten op het programma. Zondagen staan in teken van de kinderen, met kindergrime en springkastelen.”

Ondanks het goedgevulde aanbod nam het openingsweekend toch wat een valse start. “Er kwam wel wat volk, maar de opkomst was minder dan gehoopt. Je zag de bezoekers verschijnen en verdwijnen naarmate het weer veranderde.”

Nochtans kunnen bezoekers bij La Acustica altijd naar binnen verhuizen. “Als het nodig is, beschikken we bij wijze van spreken over een heel cultuurcentrum om droog te zitten”, zegt Jeroen. “Omdat we zowel binnen als buiten een podium hebben, kunnen de optredens altijd doorgaan. Alleen de springkastelen op zondag kunnen we moeilijk zomaar naar binnen verhuizen.”

https://chefsbbq.be/den-akoestiek

 

De Spekhoeve: “Zondag moesten we sluiten door nattigheid”

Bezoekers kunnen deze en volgende maand nog wegdromen in het maïsveld van landbouwbedrijf De Spekhoeve in Hallaar (Heist-op-den-Berg). Tijdens de weekends kun je er komen proeven van vers hoevevlees terwijl je geniet van een verfrissend drankje in de natuur. “We hebben er dit jaar een grote tent bijgezet, maar afgelopen zondag moesten we sluiten door het slechte weer”, zegt Vince Staquet, die de zomerbar runt samen met zijn ouders. “Tot nu toe moesten we alleen afgelopen zondag sluiten door het slechte weer”, zegt Vince. “Dit jaar hebben we er wel een grote tent bijgezet die kan dienen bij het wat minder weer, maar van zondagnamiddag tot ’s avonds was het zo nat dat er geen enkele bezoeker nog ging doorkomen.“

De komende weken mag het dus zeker nog wat zomer zijn. Nog tot en met volgende maand kun je in hun zomerbar terecht op zaterdag van 14 tot 23u en op zondag van 14 tot 20u. De jongste bezoekers kunnen kennismaken met de pasgeboren biggetjes van het familiebedrijf. Op het menu staan hamburgers, boterhammen met spek en broodjes met worst of pens.

www.despekhoeve.be

 

Zomerbar Van der Valk hotel: “Buiten als het kan, binnen als het moet”

Bij regenweer is de zomerbar van Hotel Van der Valk met uitzicht op het Mechelse Keerdok gesloten. Gelukkig zijn er twee terrassen aan het hotel. Klanten die toch graag in openlucht zitten kunnen dus nog altijd terecht op het Zuiderterras van het hotel. De grote parasols kunnen wel tegen een druppeltje regen en het terras grenst meteen aan het restaurant van het hotel. “Als het te fel zou regenen dan kunnen de mensen meteen naar binnen vluchten. De zomerbar doen we alleen open wanneer er mooi weer voorspeld is”, klinkt het bij een van de obers van het hotel.

Bij mooi weer is de hippe zomerbar alle dagen open vanaf 16u, op zaterdagen vanaf 15u en op zondagen vanaf 12u. Wie dat wil kan een bezoek aan de zomerbar combineren met een frisse duik in het Keerdok.

https://www.hotel-mechelen.be/culinair/zomerbar

 

Mechelen Beach: “Onze grote tent zorgt ervoor dat we gewoon kunnen open blijven”

Nog tot 6 augustus kun je aan het Douaneplein in Mechelen terecht in zomerbar Mechelen Beach. Elke dag staat er wel een leuke activiteit gepland. “Uiteraard hadden we liever mooi weer gehad. Dat is altijd leuker”, zegt Marten Fontaine van Mechelen Beach. “Maar we hebben een grote tent waar heel wat volk in kan. We merken ook dat we ondanks het slechte weer van de afgelopen dagen toch een vast publiek hebben dat geregeld langskomt. Nog tot zondag organiseren we een groot beach volleybaltoernooi voor bedrijven en gelegenheidsploegen. Dat blijft gewoon doorgaan. Als het nodig is lassen we wel een regenpauze in. Elke avond is er in de tent een dj. Zo zorgen we zelf wel voor de zomerse vibes.”

https://mechelenbeach.be/

 

Zomerbar Zates: “Met Project 13 hebben we een leuk indoor alternatief”

Aan het beroemde volkscafé Zates in de Bovenstraat in Branst (Bornem), dat sinds het overlijden van de uitbaatster gesloten is, kun je tijdens de zomermaanden van donderdag tot en met zondag terecht in de gezellige zomerbar. Er zijn geregeld optredens en andere activiteiten. “Tot nu toe hebben we, ondanks de regen, ons programma kunnen behouden zoals het gepland was”, zegt Björn Cloostermans die samen met zijn zakenpartners van Project 13 de initiatiefnemer is van de zomerbar.

“Uiteraard is er minder volk door het kwakkelweer. Daarom hebben we beslist om onze zaak ‘Project 13’ aan Klein Mechelen in Bornem ook te openen tijdens de zomer. Je kunt er bowlen, poolen en darts spelen. Wellicht blijft dat zo de rest van de zomer.”

https://project13.be/