Zijn Bakkerspunt in de Helzoldstraat heeft Kenneth al verkocht. De sleutels worden vrijdag overhandigd. En daar is Kenneth allesbehalve rouwig om. “Ik gaf me helemaal als bakker”, zegt Kenneth in de zaak waar hij acht jaar lang ervoor zorgde dat zijn klanten konden kiezen uit een ruim assortiment brood en gebak.
Maar nu is het licht er uit en Kenneth zal het nooit meer aanknippen. “Ik wilde alles doen: nieuwe producten ontwikkelen, ze uitdragen en de bakkerij van A tot Z runnen. Alle dagen was ik ermee bezig. De week rond tot 16 uur per dag. En dan krijg je corona, gevolgd door de energiecrisis. Het elektriciteitsverbruik werd flink duurder, net zoals de grondstoffen die nodig zijn om mijn producten te maken. Je kan dat niet allemaal doorrekenen aan de klant. En daar komen ook nog eens de personeelskosten bij. Die liggen in België zo hoog dat het voor veel ondernemers niet haalbaar is om mensen in dienst te nemen. De zwaarste mentale klap kwam er toen mijn kinderen zeiden dat ze mij nooit zagen. Ik ben dan goed gaan nadenken en tot de vaststelling gekomen dat de passie helemaal weg was.”
“De zwaarste mentale klap kwam er toen mijn kinderen zeiden dat ze mij nooit zagen”
Kenneth Van Hoesen
Kenneth viel ten prooi aan burn-out. De derde al in negen jaar tijd. “Ik heb inmiddels twee scheidingen achter de rug”, gaat hij verder. “Ook dat weegt. Ik besefte dat het helemaal anders moest. Een vriend van mij wast beroepshalve ruiten en ik wilde weten of ik dat ook zou kunnen. Ik mocht met hem mee om te kijken hoe dat allemaal in zijn werk ging, en een week later heb ik mijn eigen zaak opgericht. Wash-master. Neen, personeel aannemen zit er niet in. Toch de eerste vijf jaar niet. Ik weet wat dat financieel betekent. Maar ik heb wel een heel ander leven. Terwijl ik voorheen alles binnen moest doen, ben ik nu buiten. Ik werk graag in openlucht. Bovendien kan ik nu mijn eigen planning maken. Ik kan tijd maken om mijn kinderen naar school te brengen, te halen of om er leuke dingen mee te doen.”
Lees ook: Bakker uit Helchteren mag naar Europees kampioenschap
Als bakker had Kenneth een erg sociale ingesteldheid. Zo kon een vrouw die in de armoede verzeild was een jaar lang rekenen op gratis brood bij hem. “Dat sociale engagement ben ik nog niet kwijt”, gaat Kenneth verder. “Als ik kan helpen, doe ik dat. Al zal dat niet meer in de vorm van een brood zijn.”