Foto: Ivago Foto: Ivago

Ivago mag afval blijven verbranden, maar moet milieu-impact onderzoeken: “Positief over onze toekomst”

De afvalenergiecentrale in de Proeftuinstraat waar Ivago het restafval van Gentenaars verbrandt, mag voorlopig blijven. Na protest van milieuorganisaties is er een proefvergunning voor twee jaar, waarin Ivago onderzoekt hoe het zijn impact op het milieu kan verminderen.

In de Proeftuinstraat heeft Ivago niet alleen een recyclagepark, maar ook een afvalenergiecentrale. Daar wordt elk jaar 100.000 ton restafval verbrand van 450.000 inwoners uit Gent, Destelbergen en twaalf andere gemeenten. Ook restafval van bedrijven uit de regio wordt er verwerkt.

Maar de vergunning van de afvalenergiecentrale zou in januari volgend jaar aflopen, dus ging Ivago aankloppen bij de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) besliste recent om vanaf 2 juli een tijdelijke vergunning van twee jaar te geven. In die periode moet Ivago onderzoeken hoe het de milieu-impact kan verminderen, met het oog op een vergunning van onbepaalde duur.

Elektriciteit en warmte

Ivago reageert tevreden. “We kunnen het afval van tienduizenden gezinnen blijven verwerken”, zegt Algemeen Directeur Didier Naessens. “Onze site is goed gelegen voor de verwerking van het afval uit onze regio en voor de verdeling van de energie die we daaruit winnen, dus we zijn positief over onze toekomst.”

De warmte en elektriciteit die vrijkomen tijdens de verbranding, wordt immers gebruikt door het UZ Gent en andere bedrijven in de buurt. In 2022 werd er nog 22.442,8 MWhe aan elektriciteit opgewekt, en daarvan werd evenveel naar het net geëxporteerd als het jaarverbruik van 4.800 gezinnen. (lees verder onder foto)

Foto: Ivago
Foto: Ivago

Nadenken over de toekomst

Tegen de nieuwe vergunning kwam eerder wel protest vanuit het Gents Milieufront en de Bond Beter Leefmilieu. “We hadden vooral kritiek op het feit dat de verlenging en vernieuwing samen in een dossier zaten, en de maatregelen daardoor weinig concreet waren”, zegt Tycho Van Hauwaert van BBL. “We zijn dan ook tevreden met de beperking tot twee jaar, die Ivago de kans geeft om na te denken over de toekomst.”

In de nieuwe aanvraag verwachten ze dan ook meer beperkingen en een reductie van onder andere stikstof, geur- en geluidshinder. “Het is ook nog niet duidelijk hoe Ivago de centrale klimaatneutraal wil maken”, zegt Van Hauwaert. “En het blijft natuurlijk gaan over de verbranding van afval, terwijl de insteek wel moet zijn om de hoeveelheid afval te laten dalen.”

Afval genoeg

“Zeker tot 2050 zal er voldoende aanvoer van restafval zijn om die te blijven verantwoorden”, zegt Naessens. “De afvalberg mag dan wel kleiner worden, de bevolking in onze regio blijft wel stijgen. De vraag naar warmte in het Gentse zal evenmin dalen, integendeel.”

Tegen de zomer van 2025 moet Ivago een plan klaar hebben met milderende maatregelen. Voor de nieuwe stortbunker, het ombouwen van de ovens en het filteren van de rookgassen, liggen er al aanpassingen vast. “Momenteel voldoen we aan de maximale uitstootwaarden per dag en per jaar, maar we werken tegen de achtergrond van hoge stikstofwaarden door de E17 en ander verkeer in de omgeving”, zegt Naessens.

De rest van de site in de Proeftuinstraat, met onder andere het recyclagepark en de magazijnen, kreeg wel een nieuwe vergunning van onbepaalde duur. Op de dienstverlening en de werknemers is er dus geen impact.