denayer Foto: if

Chef Erik (62) stopt noodgedwongen met gekend restaurant: “Mijn gezondheid laat het niet meer toe”

Liefst 35 jaar was Erik Denayer (62) chef-kok. Hij bouwde eerst vijftien jaar de Plezanten Hof in Kobbegem uit tot een goeddraaiend en gekend restaurant in de hele regio en daarna deed hij twintig jaar hetzelfde met het Hof Ter Imde. “Maar ik moet nu rusten, mijn gezondheid laat het niet meer toe”, vertelt de chef.

Al twintig jaar is Erik Denayer, die samen met zijn echtgenote Anne Gies boven de zaak woont, in de weer voor zijn klanten in het Hof Ter Imde. “Mijn echtgenote werkt voor de VRT en is stemcoach, zij werkt niet mee in de zaak. Maar dochter Catherine (31) is gastvrouw en zoon Philippe (34) komt ook regelmatig helpen”, zegt Erik. “We hebben een goeddraaiend team.”

“Maar de horeca valt niet te onderschatten. Normaal zouden we pas volgend jaar stoppen, maar door een medische reden stoppen we nu. Ik ben nu zelf nog herstellende van een operatie en heb heel veel rust nodig. Catherine en Philippe waren zelf ook vragende partij om in schoonheid te eindigen.”

“Het is familiaal toch een moeilijk leven. We hebben graag mensen ontvangen, staan graag ten dienste, maar het heeft ook een keerzijde. Het is een speciale levenswijze.

Lees ook: Hof Ter Imde één van de beste restuarants in Vlaams-Brabant, volgens Gault&Milau 

Afscheid nemen van ‘zijn kind’, zoals hij het zelf noemt, is voor Erik enorm moeilijk. “We hebben de afgelopen weken een speciaal afscheidsmenu aangeboden”, vertelt de chef. “De laatste twee maanden heb ik veel lofbetuigingen gekregen. Onze klanten gaan ons duidelijk missen.”

“We hebben hier geserveerd voor heel wat Bekende Vlamingen, sportmensen, politici, maar ook gewone mensen. Hier kwam iedereen en dat heeft ons heel veel plezier gedaan. Deze week nog was Paul Van Himst hier, maar ook Chris Lomme, oud-minister Koen Geens, Goedele Liekens, Jo Vally en natuurlijk ook mijn goede vriend Eddy Merckx, die hier in de buurt woont, kwamen hier geregeld langs.”

Maar ook voor klanten uit de buurt kookte Erik Denayer met zijn hart. “Er zijn mensen die me komen zeggen dat ik heb gekookt voor hun doop, communie en trouwfeest. Ze zeggen dat ik zo veel beteken voor hen, dat mijn foto op hun kast staat, voor hun huwelijksjubileum. Ze bedankten me al uitvoerig en dat doet deugd. Ik krijg er kiekenvel van.”

Maatje

Zelf is Erik afkomstig uit Halle, waar destijds ook het café Bij Maatje door de familie werd uitgebaat. “Wij worden in mijn familie allemaal ‘maatje’ genoemd, omdat we sociaal contact echt koesteren. Ik ben zo een maatje van iedereen. Mijn grootvader was dat ook, mijn vader ook, wij hadden de bijnamen ‘de maatjes’.”

Net dat sociaal contact zal Erik enorm missen. “We gaan nu wel afstand nemen en hier de komende weken eerst wat orde op zaken stellen”, zegt Erik. “Nadien gaan we ons settelen aan de kust, om wat rustiger te zitten en afstand te nemen van het hectische leven. Ik zal meer genieten van mijn familie, mijn mama bezoeken, leuke dingen doen, … kortom: ik ga nu doen waarvoor ik met het werk in het restaurant veel te weinig tijd voor had.”

Wat gaat er nu gebeuren met het Hof ter Imde? “Ik hoop een goede overnemer te vinden, iemand die onze fijne keuken verder kan zetten. Er zijn een paar kandidaten, de gesprekken lopen nog.”