Foto: Patrick De Roo Foto: Patrick De Roo

Nieuwe koffiebar Qahwa op Zurenborg: “Een plek waar koffie en cultuur samenkomen”

Op de hoek van de Pretoriastraat en de Velodroomstraat opende Redouan B. afgelopen week een nieuwe koffiebar Qahwa waar koffie en cultuur samen een plekje krijgen. “Qahwa is een plaats waar je je kan laten inspireren, kan komen luisteren naar poëzie en comedy of gewoon van een lekkere koffie kan genieten”, klinkt het.

Redouan opende een nieuwe zaak op Zurenborg waar hij zelf geboren en getogen is. Zijn zoon gaat naar een bakkerijschool wat hem de inspiratie gaf om een eigen koffiebar te openen. De zelfgebakken cakes op de toonbank doen ons alvast watertanden. Het concept voor de koffiebar komt uit de Noord-Afrikaanse koffiewereld.

“Qahwa betekent in het Arabisch niet alleen koffie, maar ook café”, legt Redouan uit. “Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, zowel voor politieke discussies als een spelletjesavond. Dat willen we hier ook graag creëren: een plaats waar mensen van verschillende culturen samenkomen.”

Pistache latte

Die diversiteit is ook merkbaar op de menukaart. “Op het menu staat een mix van verschillende culturen”, legt een van de barista’s ons uit. “Voor onze koffie gebruiken we specialty bonen. Naast de klassiekers vind je ook enkele Marokkaans geïnspireerde dranken terug, zoals bijvoorbeeld onze khadra. In het Arabisch is khadra een meisjesnaam, maar betekent het ook groen. Je kan je verwachten aan een pistache latte, niet gemaakt met een siroop, maar wel naar ons eigen recept met echte pistachenoten.”

Dat cultuur belangrijk is voor koffiebar Qahwa is duidelijk aan de geplande activiteiten. “Op het programma staan avonden vol poëzie en comedy”, vertelt Redouan. “De eerste poëzieavond zal plaatsvinden op het einde van deze maand. In de toekomst openen we ook een boekenwinkel in onze koffiebar en onze muren zijn een expositieruimte voor kunstenaars en fotografen.”

foto: Patrick De Roo
foto: Patrick De Roo