Port of Zeebrugge, MBZ Port of Zeebrugge, MBZ

Vooruitgang in havendossiers Nieuwe Sluis Zeebrugge en Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven

Afgelopen vrijdag werden het voorontwerp Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven (WOW), een onderdeel van het ECA-project, en het voorontwerp kaderprojectbesluit van de Nieuwe Sluis Zeebrugge (NSZ) voorgesteld aan de Vlaamse Regering. De adviesinstanties gaan nu aan de slag met de onderzoeksresultaten.

Beide projecten zijn cruciaal om de haven klaar te stomen voor de toekomst. De Haven van Antwerpen-Brugge fungeert als onmisbare schakel in de bevoorrading van en de export uit het land via onder andere containers. De Vlaamse Regering wil daarom extra containerbehandelingscapaciteit in het havengebied Antwerpen voorzien.

Toekomstbestendig 

De bouw van een nieuwe sluis in Zeebrugge zorgt voor een tweede toegang tot de achterhaven. Bovendien zal de bestaande infrastructuur onder handen genomen worden. Het project moet zorgen voor economische zekerheid, en moet een einde maken aan de onzekerheid over de toekomst bij de omgeving.

WOW, daarnaast, heeft betrekking op de aanleg van een multimodale ontsluiting (spoor, auto- en vrachtverkeer, fiets) van de Waaslandhaven tot op het hoofdnet. Het verkeer van en naar de haven op de Linker-Scheldeoever moet zo vlotter doorstromen. WOW focust op het verbeteren van de huidige verkeerssituatie, maar is ook toekomstbestendig. De nieuwe weg- en spoorinfrastructuur moet ervoor zorgen dat de containers die behandeld worden in het geplande Tweede Getijdendok vlot richting hun eindbestemming geraken.

“De projecten zijn noodzakelijk om onze positie als wereldhaven te verzekeren”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges. “Dat het belang van onze haven onderkend wordt door de Vlaamse Regering, juichen wij ten zeerste toe. We willen een goede buur blijven voor de omwonenden, omliggende verenigingen en bedrijven in de haven. Daarom blijven we met hen in dialoog gaan om beide projecten tot een degelijk en gedragen einde te brengen.”

Volgende stappen

De besluitvormingsprocedure voor complexe projecten zoals WOW en NSZ moet verschillende formele stappen doorlopen. Beiden werden vrijdag voorgesteld aan de Vlaamse Regering. Dit betekent meteen de start van een nieuwe ronde. De adviesinstanties gaan nu aan de slag met de onderzoeksresultaten, waarna later ook de ruime bevolking kan reageren tijdens een openbaar onderzoek. Een definitief projectbesluit kondigt vervolgens de start aan van de uitvoeringsfase van de projecten.