atelier prepare Foto: Dirk Vertommen

Mechelse slager Rudy opent Atelier Préparé: “In mijn hart liep ik al langer rond met concept voor een mercado”

Drie jaar na de opening van Vleesatelier Andries opent slager Rudy Andries (52) in de Geitestraat in Mechelen nog een tweede zaak. Hij laat de voormalige stoffenwinkel van de familie Bervoets momenteel verbouwen tot een mercado met verse producten. Atelier Préparé moet na de zomervakantie de deuren openen.

Rudy Andries uit Hombeek (Mechelen) was al 26 jaar marktkramer toen hij in april 2020 een winkel opende in de Mechelse binnenstad. Vleesatelier Andries groeide uit tot een vaste waarde in de Geitestraat, waar duidelijk heel wat in beweging is. “Ik was het een beetje beu om altijd op de baan te zijn, maar ik wilde wel doorgaan met mijn grote passie: vlees en de verkoop ervan. De winkel draait goed. Ik geloof in Mechelen”, zegt Rudy.

Dat overtuigde hem om nog meer te investeren in de recent vernieuwde winkelstraat tussen de Bruul en de IJzerenleen. “Op het pand van Bervoets was mijn oog al gevallen toen ik hier met mijn vleesatelier begon. Toen het opnieuw vrij kwam, heb ik de knoop doorgehakt. Ik ben blij dat ik het kan huren”, vertelt de ondernemer.

Naar Spaans voorbeeld

De verbouwingen zijn volop aan de gang. Naar het Spaanse voorbeeld begint hij er een mercado, een overdekte markt, maar dan kleinschalig. “In de ambachtelijke beenhouwerij hiernaast wordt het vlees à la minute afgesneden zoals de klant wenst. Hier zal het vlees voorverpakt liggen, voor klanten die snel boodschappen willen doen”, legt Rudy uit.

Qua aanbod beperkt de slager zich weliswaar niet tot vleeswaren. “Je vindt hier verse vis, brood, fijne gebakjes en kaas, maar ook groenten, fruit en bloemen”, zegt Rudy. Al die producten zijn voorverpakt te koop, maar Atelier Préparé belooft wel dat ze degelijk zijn. “Het kwaliteitsniveau dat klanten van ons gewoon zijn willen we aanhouden. Ons brood komt bijvoorbeeld van Broodbroeders. Voor mijn vis en bloemen werk ik samen met collega-marktkramers.”

De ondernemer kijkt al uit naar de opening. Die plant hij begin september. “In mijn hart liep ik al langer rond met het concept voor een mercado. Dat is uniek voor Mechelen, het bestaat hier nog niet. In steden zoals Antwerpen en Gent zijn er wel al grotere spelers met een soortgelijk concept”, vertelt Rudy.

Ook open op zondag

De keuze voor de naam Atelier Préparé was snel beklonken. “Atelier verwijst natuurlijk naar mijn bestaand vleesatelier en préparé naar de voorverpakte producten”, zegt hij. Beide zaken worden ook met elkaar verbonden. “De nieuwe winkel is wel later open en ook op zondag. Met dit concept mik ik op een breed, hipper en ook jeugdiger publiek.”

Voor klanten die snel willen lunchen, biedt de nieuwe zaak ook zitplaats. “Ze lopen hier binnen, ze nemen een bereid gerechtje en een drankje. Hun lunch kunnen ze boven opwarmen in een oven en hier ter plaatse opeten”, zegt Rudy.