Foto: Patrick De Roo Foto: Patrick De Roo

Horeca rond Bolivarplaats floreert: koffiespeciaalzaak Daily Dose en Argentijnse lunchplek Luqui’s maken intrede

De horeca rond de Bolivarplaats staat in bloei. Eind 2022 opende de intussen succesvolle gastrobar Barriq er de deuren en naast vaste waarden zoals café Boekowski en Den Tweede Zit kan de buurt nu ook op lekkere koffie en lunch van Daily Dose rekenen. Daar schuin tegenover is Luqui’s sinds kort de place to be voor authentieke Argentijnse specialiteiten, dagvers klaargemaakt door chef-kok en tophockeyspeler Lucas Rossi (38).

Op ochtenden is er op de Bolivarplaats zoals gewoonlijk heel wat passage, al is het tijdens de zomermaanden beduidend rustiger nu de studenten van de Karel de Grote Hogeschool niet naar de les snellen. Enkele voorbijgangers banen zich een weg richting Vlinderpaleis, hier en daar houdt iemand halt voor een koffie in een van de omliggende zaken.

Een maand geleden opende Sara Ozturk (27) koffiebar Daily Dose in de Emiel Banningstraat. Na elf jaar actief te zijn als kapster, was het tijd voor iets nieuws. “Ik droomde altijd al van een eigen zaak. Mijn man Samet en ik zijn fervente koffiedrinkers en merkten dat de liefde voor het product heel erg leeft in Antwerpen”, zegt Sara. “We deden wat opzoekwerk en diezelfde avond nog ontdekten we dit charmante pand.”

Foto: Patrick De Roo
Foto: Patrick De Roo

Foto: Patrick De Roo
Foto: Patrick De Roo

Het voormalige schoonmaakbureau viel in de smaak bij heel wat ondernemers. “Maar de huisbazin was helemaal weg van ons concept. In anderhalve maand lieten we meubels op maat maken en deden we de nodige inkopen. Midden juni openden we de deuren van Daily Dose.” De grote raampartijen en houten elementen maken de kleine zaak een warme plek om te vertoeven. ‘Break in case of emergency’ op een kader vol koffiebonen als humoristische knipoog naar de cafeïne-liefhebber.

Verse lunch

Intussen werd Sara’s zaak warm ontvangen door de buurt. “Er komen een heleboel klanten vanuit het Vlinderpaleis over de vloer”, klinkt het. “Rechters en advocaten zijn blij met een nieuw lunchadresje. De reacties zijn heel positief.” Op haar eentje maakt Sara tijdens de middagshift een selectie verse salades, bowls, pannenkoeken, sandwiches en croques klaar. “De smoked salmon croque met een roerei binnenin is een echte aanrader. En de goedgevulde sandwich met avocado, feta en walnoten is een gezond middagmaal waarmee je weer tegen een stootje kan.”

Foto: Patrick De Roo
Foto: Patrick De Roo

Om 12u durft het wel eens druk te worden voor de onderneemster. “Ik krijg het goed bolgewerkt. Mijn man Samet heeft een fulltime job en komt mij na zijn uren een handje helpen. Op termijn hopen we samen in de zaak te staan.”

Blijven bijscholen

Met twee kindjes van 2 en 5 jaar in huis, is het een ware balansoefening. “Maar we gaan er allebei voluit voor. We zijn alle dagen open. Vandaag volg ik een opleiding latte art, om mijn koffiekunst nog meer op punt te krijgen”, vertelt Sara. “Ik wil mezelf blijven bijscholen.”

Naast alle mogelijke koffies op basis van Caffenation-bonen, kan je bij Daily Dose ook verse smoothies, Turkse thee of een verfrissende Ritchie cola krijgen. “Ik ben ontzettend gelukkig dat we deze sprong hebben gewaagd. Kapsels knippen deed ik heel graag, maar ik voel dat dit is waar ik zo lang naar heb uitgekeken. Ik sta elke dag met een glimlach achter de toog.”

Foto: Patrick De Roo
Foto: Patrick De Roo

Sinds een week heeft Sara er een nieuwe overbuur bij. Waar voordien Den Aperitief was, huist sinds kort Luqui’s. De Argentijnse zaak van tophockeyspeler Lucas Rossi (38) en zijn vrouw Bianca (33). Hij staat in de keuken, zij verzorgt de bediening en de dranken. “Op onze openingsdag was het meteen de zoete inval”, glimlacht Lucas. “Vrienden en familie kwamen over de vloer en ook heel wat passanten waren enthousiast om onze Argentijnse specialiteiten uit te proberen.”

Lucas schopte het met zijn liefde voor hockey tot olympisch kampioen. De sport bracht hem van bij de Argentijnse nationale ploeg naar Braxgata in België. Maar ook de passie voor koken heeft er altijd al ingezeten. Op zijn 18de volgde hij een driejarige koksopleiding aan het prestigieuze Instituto Argentino de Gastronomia in Buenos Aires. “Vorig jaar in april startte ik uiteindelijk mijn eigen cateringbedrijf Luqui’s”, ofwel ‘kleine Lucas’. Zijn bijnaam in het Argentijns.

Foto: Patrick De Roo
Foto: Patrick De Roo

Die onderneming ontsproot bij Lucas en Bianca thuis. “En dat was niet altijd even makkelijk”, lacht de chef. “De keuken werd al snel te klein, en zelfs met een extra werkruimte was het niet evident om mijn ding te doen met onze drie dochters van 8 maanden, 4 en 7 jaar in huis.” Lucas slaagde er desondanks in om zijn Argentijnse patisserie en empanadas aan de man te brengen. Al snel kriebelde het om een eigen zaak te starten.

Argentijnse croissants

“Via een vriend vonden we dit pand en waren meteen verkocht.” Op de hoek van de Bolivarplaats kan je nu bij een Vascobello-koffie of mate van authentieke Zuid-Amerikaanse lekkernijen genieten. “Mate is een theeinfusie die in Argentinië veelvuldig gedronken wordt. Ik drink het zelf twee à drie keer per dag”, grinnikt Lucas.

Daarnaast voorziet hij elke dag verse patisserie. “Er is steeds medialuna te krijgen. Een Argentijnse lekkernij die eruitziet als een croissant, maar zoeter is van smaak. Ook alfajores (twee koekjes op basis van maïsmeel met een heerlijke dulce de leche vulling, red.) mogen daarbij niet ontbreken. Maar vandaag staan er bijvoorbeeld ook scones op het menu.”

Foto: Patrick De Roo
Foto: Patrick De Roo

Voor 4,50 euro heb je als lunch een lekkere authentieke empanada met onder meer vlees, tomaat-mozzarella en basilicum of tonijn op je bord. “Voor de liefhebbers wordt die geserveerd met klassieke chimichurri, criolla salsa of een pikante tomatensaus.” Naast een selectie Argentijnse wijnen en bubbels kan er ook een frisse Stella Artois, een bolleke of Duvel genuttigd worden.

Hockey tussen pot en pan

“We blijven daarnaast nog steeds beschikbaar voor catering en takeaway”, zegt Lucas. Op bestelling kan je een voorraad verse empanadas of zoete lekkernijen inslaan. En ook grote citroentaarten, rogel cakes en brownies zijn te verkrijgen voor wie een paar dagen op voorhand een seintje geeft.

Naast zijn nieuwe zaak laat Lucas zijn tweede liefde hockey voorlopig nog niet los. “Ik plan om nog een jaar verder te spelen.” Zijn grootste liefde Bianca, die druk in de weer is met koffie, lacht. “Dat zegt hij elk jaar”, knipoogt ze. “Ik doe het al mijn hele leven, dus loslaten is niet makkelijk”, geeft Lucas toe. “Gedurende de week train ik ’s avonds. En op zondag, onze enige sluitingsdag, is het wedstrijddag”, zegt Lucas. “Hoe die combinatie gaat lopen, valt nog te zien wanneer het nieuwe seizoen start. Maar ik heb er zin in.”