Joery Leysen tijdens de opening van Bar Pur op het Eilandje. Foto: Joren De Weerdt Joery Leysen tijdens de opening van Bar Pur op het Eilandje. Foto: Joren De Weerdt

Bar Pur opent op Eilandje: “We willen een trefpunt zijn voor de hele buurt”

Waar ooit het legendarische volkse restaurant Rosie was, in de Cadixstraat op het Eilandje, is nu Bar Pur geopend. Een heel apart concept waarbij een twaalftal ‘super-kroks’ de hoofdtoon voeren. Bar Pur gaat bovendien resoluut voor democratische prijzen, zo blijkt. Eigenaar Joery Leysen (37): “Ik wil dat de mensen twee tot drie keer per week langskomen.”

Na het plotse verdwijnen van het alternatieve, maar uitstekende restaurant van kokkin Rosie stond het hoekpand in de Cadixstraat 53 vijf jaar troosteloos leeg. Nu presenteert Bar Pur zich aan Antwerpen met een fris eetconcept.

Joery Leysen: “We hadden al een Bar Pur gelanceerd in een sportcomplex in Puurs. Maar toen kwam corona opzetten en heb ik alles stopgezet. Door in de buurt van het Eilandje te wandelen ben ik op deze zaak gestoten. Een hoekpand heeft altijd charme. Je hebt hier bovendien het idee dat je niet in de stad zit.”

Joery was voordien al manager van danscafé Bel Ami in Brasschaat, zijn geboorteplaats, was vijf jaar manager van Bocadero en baat sinds vijf jaar De Natie uit in de aan de overkant van de Leien gelegen Van de Wervestraat, dat hij enkel nog openhoudt voor evenementen en trouwfeesten.

De troefkaart van Bar Pur is zonder meer de laag geprijsde kaart en wat men ervoor krijgt. Zo worden maar liefst dertien verschillende ‘kroks’ aangeboden, elk met een naam die verwijst naar de inhoud. Zo blijkt Billy de meest voorkomende naam te zijn voor een geit, vandaar Krok Billy met geitenkaas. Boston Butt? Ga voor de krok met pulled pork. En, zo konden we proefondervindelijk ervaren, voor 11 tot 13 euro verorber je een meer dan gevulde lunch. Elke krok is bovendien bereid met zuurdesembrood van het ambachtelijke bakkerijtje Bakboord in het Felixpakhuis. De lage prijzen komen terug op de hele menukaart, wijnen inbegrepen.

Foto: Joren De Weerdt
Foto: Joren De Weerdt

Prijsbewust

Joery Leysen: “Ik wil heel prijsbewust werken, zodat de mensen uit de buurt meer dan eens per week langskomen. We willen een trefpunt zijn voor de wijk. Alles wordt ook de dag zelf gemaakt. En onze wijnen hebben allemaal een herkomst en een verhaal. Zoals de rode wijn Pepica, die komt uit Valencia en is van een familie die daar ook een fameus paellarestaurant uitbaat.”

Opvallend: de wijnen worden geleverd door brouwerij Haacht die in Bar Pur ook de biologische pils Super 8 aanbiedt. “Brouwerij Haacht is zich zeker aan het richten op de nieuwe markt”, zegt Joery Leysen. “We zijn nu enkel op zaterdag dicht, door de vele trouwfeesten in De Natie, maar de ambitie is om dagelijks open te zijn.” In de als chique en dure wijk bekend staande Eilandje is Bar Pur een welgekomen opluchting.