alpaka Foto: mdt

Dieter organiseert wandelingen én escape rooms met zijn tien alpaca’s: “Intussen zijn het mijn huisdieren geworden”

Buurtbewoners van de Trolieberg zullen het wel vaker aanschouwen: Dieter Delvaux met verschillende groepen op wandel met tien alpaca’s in de straten van Kessel-Lo. Met zijn bedrijf Alpaka organiseert de Leuvenaar al geruime tijd wandelingen en zelfs escape rooms waar alpaca’s steevast deel van uitmaken.

Aanvankelijk begon Dieter samen met een vriend met het organiseren van teambuildings en sportdagen voor scholen onder de noemer ‘sport & spel.’ Dat doet de zaakvoerder van Alpaka nog altijd, maar vijf jaar geleden kwam er een grote verantwoordelijkheid bij. “Het was een zot idee, maar ik wilde mezelf met alpaca’s bezighouden”, zegt Dieter. Zo geschiedde, want intussen heeft de Leuvenaar tien exemplaren rondlopen op zijn weide op de Trolieberg. De dieren werden vernoemd naar voormalige wielrenners, en luisteren daardoor naar de namen Stan, Eddy, Maurice, Odiel, Rik, Fons, Roger, Jef, Raymond en Cyrille.

“Ik heb het me nog niet beklaagd dat ik al die alpaca’s heb aangekocht”, klinkt het. “Je moet er wel veel tijd voor vrijmaken en liefde hebben voor dieren, maar intussen zijn het mijn huisdieren geworden. Eigenlijk heb je meer werk met het onderhoud van het terrein en de omgeving dan met de dieren zelf. In het begin moet je hen wel goed leren wandelen met mensen, maar intussen zijn ze dat gewoon.”

“Uiteraard moeten ze eten en drinken hebben, maar in hun geval is dat gewoon gras en water”, vervolgt Dieter. “Eén keer per jaar moeten ze geschoren worden, dat heb ik enkele weken geleden gedaan. Qua verzorging valt het dus echt heel goed mee. Ze hebben allemaal hun eigen karakter, en doordat ik ze intussen zo goed ken, heb ik het snel door als er iets mis is.”

Naast de wandelingen voegde Dieter nog een nieuw element toe aan zijn werking. “Sinds vorig jaar kan je hier ook een escape room komen doen”, zegt hij. “Al zit je niet opgesloten in een kleine ruimte met enkele dieren. Je speelt het spel over de hele weide, waarbij je dan puzzels moet oplossen en ook de alpaca’s zelf nodig hebt.”

Op het moment van ons bezoek komt het Leuvense Boem Agency op teambuilding. Dieter geeft hen de nodige briefing. “De alpaca’s zien er iets knuffelbaarder uit dan dat ze zijn. Van nature willen ze niet echt graag geaaid worden, maar de onze zijn daar intussen al aan gewend. Ze komen dan ook heel vaak in contact met mensen, en het hangt ook nog af van het karakter van het dier. Uiteindelijk zijn het wel heel brave en lieve dieren. Je mag ze wel niet langs achter doen schrikken, want dan riskeer je toch een trap. Maar zelfs dat valt heel goed mee. Men denkt dat de alpaca’s vaak spuwen, maar eigenlijk gebeurt dat bijna nooit. Dat doen ze soms eens naar elkaar als ze het niet eens zijn over het eten.”

Als iedereen een alpaca heeft gekozen, begint de wandeltocht. Sommige alpaca’s zijn eerder op wandel met hun nieuwe baasje dan omgekeerd, maar de sfeer zit goed. “Hopelijk beslissen ze niet om snel weg te lopen, want 50 kilometer per uur haal ik niet”, klinkt het. Al blijken de alpaca’s tamelijk rustig, en hoeft niemand achter een ontsnapte alpaca aan te hollen. “Ons kantoor is niet zo ver van deze plek, en dit zag er wel leuk uit. We wilden graag een connectie maken met deze dieren, maar nu blijkt dat het toch wat moeilijker is dan gedacht.”

Boem Agency is niet het enige bedrijf dat langskomt: de zomermaanden blijken de drukste te zijn. “Om iedereen te bedienen, leggen we dan een wandeling af in de voor- en de namiddag”, aldus nog Dieter. “In de wintermaanden is het veel rustiger. Samen met sport & spel is dit intussen mijn fulltime job. Elk jaar wordt dit toch populairder, en de reacties zijn vaak erg positief. Ik ben nog niet van plan snel te stoppen, want het is een echte passie geworden”, besluit de zaakvoerder.

www.alpaka.be.