Galeteria Arijeta Foto: Ward Bosmans

Gelateria Arijeta maakt heerlijk artisanaal ijs in de schaduw van de Vredesbrug

Heerlijk Italiaans ijs uit Willebroek, op een artisanale manier gemaakt door Noord-Macedoniërs met de beste Belgische producten… zo zou je Gelateria Arijeta Belgium in één zin kunnen omschrijven. Maar net zoals de 32 smaken die Dzevat Adami (57) aanbiedt, heeft zijn familieverhaal veel verrassende laagjes. “We bereiden ons ijs nu nog steeds volgens een geheim recept van mijn grootvader”, vertelt hij.

“Zeg maar Jef of nonkel Jef, zo kent iedereen in Willebroek mij”, begint zaakvoerder Dzevat Adami (57). Samen met zijn vrouw Vildan en zijn dochter Arijeta (28) runt hij sinds 2019 Gelateria Arijeta Belgium in de schaduw van de Vredesbrug in Willebroek. Arijeta is er vandaag niet bij. “Ze is bevallen en om haar een beetje rust te gunnen met haar baby heb ik een jaar verlof zonder wedde genomen bij mijn werkgever. Ik werk bij de gemeente Willebroek waar ik onder andere met de veegmachine rij.”

Geheim recept

Stilzitten staat niet in het woordenboek van Jef. In deze periode van het jaar werkt hij tot 18u per dag. Er moet gekuist worden, Jef haalt overal zelf zijn verse producten op en er moet natuurlijk ook ijs gemaakt worden. Naast het ijssalon en zijn job bij de gemeente rijdt hij ’s avonds ook nog een toer met zijn eigen ijskar.

“Ik ben geboren in een gezin waar er altijd hard gewerkt werd. Sinds ik in 2004 naar België kwam met mijn familie heb ik nooit stil gezeten. IJs maken zit bij ons in de familie. We bereiden ons ijs nu nog steeds volgens een geheim recept van mijn grootvader. Alleen gebruiken we nu moderne machines. In 2013 met ik met de ijskar beginnen rondrijden. Zo hebben we centjes gespaard om in 2019 ons ijssalon te kunnen openen. Ik heb hier alles zelf verbouwd. Aan de overkant van de straat hebben we een leuk terras vlak bij het water. We doen alles stap voor stap. Met de ijskar kon ik mijn toekomstige klanten voor het ijssalon bereiken. Het was een test om te zien of mensen ons ijs lustten.”

 

 

IJs van rozen

Het geheime recept verklapt Jef ons uiteraard niet, maar we mogen wel mee gaan kijken in de keuken. Het eerste wat opvalt is dat alles er kraaknet is. “Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid heeft ons het maximum van vijf sterren gegeven”, zegt Jef trots. Zijn vrouw Vildan haalt net een nieuwe portie ijs uit de machine. “Wat ons ijs zo speciaal maakt? Dat heeft met de samenstelling van de basis te maken, met de pasteurisatie en met de geheime ingrediënten die we er op een bepaalde temperatuur aan toevoegen. Daarna wordt er ook nog slagroom aan toegevoegd. Daardoor is de textuur van ons ijs zo zacht en romig. We besparen niet op kwaliteit. Alleen de beste producten worden gebruikt, liefst van lokale producenten.”

Om zijn woorden kracht bij te zetten, krijgen we van Jef een potje met drie smaken ijskreem. “Proef maar eens. En als je daar mee klaar bent moet je zeer ook de andere negen smaken in de toonbank eens proeven. De populairste smaak is nog steeds vanille. Maar ook smaken als chocolade, mokka, kinderbueno, snickers en oreo gaan vlotjes over de toonbank. Bij de kinderen is smurfijs de meest gevraagde smaak. Het proeft een beetje naar kauwgom. De meest speciale smaak die wij maken is ‘roos’, gemaakt met rozenwater uit Macedonië. Dat vind je bijna nergens anders in België.”

 

 

Op één na de beste

Gelateria Arijeta heeft in nauwelijks vier jaar tijd – waarvan de zaak een groot deel gesloten was door corona – een echte fan base opgebouwd. Op een forum van ijsliefhebbers uit Sint-Niklaas werd het ijssalon in 2020 zelfs als het tweede beste van België gerangschikt. Lekker ijs, vriendelijke bediening, ruim aanbod en niet te duur staat er te lezen in de recensie. “Er komen klanten van overal, zelfs uit Limburg en Brussel. Soms is er een wachtrij van een halfuur. Er komen hier langs het kanaal vaak ook fietsers voorbij”, zegt Jef.

De familie Ademi maakt niet alleen onwaarschijnlijk lekkere ijsjes, ze zijn ook gekend en gerespecteerd in heel Willebroek. Aan de muur van het ijssalon hangt een soort certificaat met de vermelding ‘Groene Pluim’. Het is een prijs die de lokale partij Groen jaarlijks uitreikt aan iemand die zich inzet voor de buurt. “Wij respecteren iedereen, arm of rijk. Al onze fooien die we hier inzamelen, sturen we naar projecten in Afrika. En als mijn vrouw hier een kindje ziet dat geen geld heeft om een ijsje te kopen, dan is ze er als de kippen bij om een ijsje weg te geven. In België moet je als buitenlander geven en nemen. Vriendelijk zijn, mensen helpen, af en toe eens trakteren en dan ben je snel geïntegreerd. Dat heb ik van bij het begin ontdekt.”

 

 

Televisie

Jef is met het ijssalon gestart om het nadien te kunnen overlaten aan zijn kinderen. “Maar ik heb de ambitie om nog andere ijssalons te openen onder franchise en om op termijn zelfs de stap naar het buitenland te zetten. “Mijn zoon Meti (33) woont in Zwitserland en zou daar graag met iets beginnen. Maar… we doen alles stap voor stap. We gaan geen risico’s nemen. Er is geen haast bij.”

Tijdens de zomer is Gelateria Arijeta Belgium zeven dagen op zeven geopend van 13 tot 23u. Elke dag wordt er vers ijs gemaakt. In de winter is het ijssalon gesloten. “In deze periode zijn we blij dat het heel af en toe eens een dag regent”, lacht Jef. “Binnenkort komen ze hier een opname doen voor de nieuwe telenovelle met zangeres Camille die in 2024 op VTM wordt uitgezonden”, verklapt Jef ons nog.

Gelateria Arijeta Belgium, Oud-Sasplein 1, Willebroek