Foto: JID Foto: JID

“We geven stoelen weg, of toch voor even”: in de nieuwe winkel van Célestine kan je meer dan 100 stoelen testen

Veel mensen kopen hun stoelen online, terwijl het aangenamer is om ze eerst te testen, volgens Célestine de Fooz (24). Daarom heeft ze een stoelenwinkel geopend vlak bij het Sint-Pietersstation. Gevuld met meer dan honderd stoelen die tussen de 100 en 700 euro kosten.

“Ik had nooit gedacht dat ik een stoelenwinkel zou openhouden. Ik ben grafisch ontwerper van opleiding. Maar als ik terugkijk op de afgelopen maanden, is alles mooi samengevallen”, vertelt Célestine de Fooz.

Een paar weken geleden opende ze een stoelenwinkel op de hoek van de Kortrijksesteenweg en de Willem van Nassaustraat, vlak bij het Sint-Pietersstation: Grab a Chair. Het pand werd volledig vernieuwd door Gala Invest van projectontwikkelaars Lars Lammens en Kenneth Gangl.

Link met de stad

Twee jaar geleden openden Laurence Clarysse en Lawrence Vanhaelewyn de eerste Grab a Chair in Roeselare. “Hun doel was van bij het begin om in verschillende steden aanwezig te zijn, om stad per stad in te nemen”, zegt Célestine. “En om elke winkel te linken aan de stad waar de winkel is.”

Zo kan je in de nieuwe winkel boekjes vinden van de Gentse copywriter Jill Mahieu. Als eerbetoon hangt er ook een werk van Tom Hautekiet, een oude docent van Célestine op de Luca school of arts.

Tegen de muren: rijen vol stoelen. Keukenstoelen, eetkamerstoelen, barkrukken, buitenstoelen. Klaar om getest te worden. “Veel mensen kopen hun stoelen online, terwijl het net heel belangrijk is om een stoel in het echt te zien, te voelen en uit te testen voor je hem koopt”, zegt Célestine. “In onze winkel kan je meer dan honderd stoelen zien en testen.” Voor elk budget, trouwens. “Een stoel kost hier tussen de 100 en de 700 euro.”

Foto: JID
Foto: JID

Thuis testen

Je kan de stoelen ook mee naar huis kan nemen voor je ze koopt. De slogan van Grab a Chair is: ‘We geven stoelen weg, of toch voor even’. “Je kan een stoel mooi vinden, maar het is soms moeilijk om in te schatten of die ook zal passen in je interieur. Daarom zeggen we: neem je favoriet mee naar huis en beslis daar.”

Je kan ook stoelen personaliseren door zelf het textiel te kiezen. Hetzelfde met de tafels: daar kan je de tafelpoten, de vorm, de grootte en de afwerking van kiezen. “Je bepaalt zelf hoe donker het hout is, maar je kan evengoed voor een betonlook of marmer gaan”, zegt Célestine. Ook de glazen, kaarsen, vazen, planken, bordjes en kommetjes zijn te koop.

De stoelen en tafels worden gratis geleverd en gemonteerd aan huis. “We denken mee bij Grab a Chair”, zegt Célestine. “Stel dat je een wit interieur hebt en op zoek bent naar een stoel die eruit springt, dan kijken wij graag mee welke stoel het beste past.”