Files en parkeerproblemen: aannemers weigeren geregeld werk in stadscentra

Slechte bereikbaarheid, te veel boetes voor parkeerovertredingen en te grote administratieve rompslomp: volgens Embuild Vlaanderen heeft meer dan 90% van de aannemers al opdrachten in stedelijke centra geweigerd.

Embuild Vlaanderen, de federatie van ondernemingen in de bouwsector, heeft een brede rondvraag bij meer dan driehonderd bedrijven gehouden. De klachten over hun werkomstandigheden in stedelijke kernen zijn talrijk. Vooral de mobiliteitsproblemen wegen door. 74% zegt veel hinder te ondervinden van files en 93% hekelt het gebrek aan parkeermogelijkheden, dat vaak tot boetes leidt.

Vier op de tien aannemers zeggen “geregeld” werk in stedelijke kernen te weigeren en 7% neemt zelfs nooit een opdracht aan als de stads- of dorpskern niet goed bereikbaar is. Een overgrote meerderheid moet door alle hindernissen soms extra kosten doorrekenen naar de klant.

Volgens Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen, moet er een soort digitaal systeem komen om de bereikbaarheid van werven te begeleiden. “Van een gps met veilige route tot parkeeroplossingen aan de werven zelf. In plaats van overal verbodsbepalingen op te leggen, willen we samen met de steden kijken hoe we proactief tot oplossingen kunnen komen. Het is in ieders belang dat aannemers overal veilig kunnen geraken.”

In de bevraging konden aannemers ook specifiek voor bepaalde steden hun ergernissen ventileren. Voor Mechelen ging het onder meer om “hoge belastingen voor parkeerverboden, beperkte plaats voor werfinrichting en beperkte toegankelijkheid van sites”. In Antwerpen komen daar nog de problemen met oudere voertuigen in de lage-emissiezone bij en in Gent de “arbitraire regelgeving in voetgangerszones, problemen met het signalisatieplan en moeilijkheden bij het vinden van de juiste toegang”.