Van alle werkzoekenden in Vlaanderen kampt er ongeveer 17% met een problematiek van cognitieve, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard. Momenteel vinden die mensen met een arbeidsbeperking vooral werk in het collectief maatwerk, de vroegere beschutte of sociale werkplaatsen. Om hen meer kansen te geven om ook aan de slag te gaan bij ‘gewone’ bedrijven, heeft de Vlaamse regering het decreet individueel maatwerk uitgewerkt.
Lees ook: Zorgtraiteur Claessens André levert nu ook in het Leuvense
Via het individueel maatwerk voorziet de regering meer ondersteuning voor de aanwerving van iemand met een arbeidsbeperking of voor het in dienst houden van een werknemer die door ongeval of ziekte een arbeidsbeperking heeft gekregen. Zo komt er naast de bestaande loonpremie, een financiële compensatie voor werkgevers, ook een begeleidingspremie. Die premie moet bedrijven ondersteunen wanneer ze iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen. De Vlaamse regering trekt jaarlijks 130 miljoen euro uit voor het vernieuwde systeem.
Traiteur Claessens
Volgens minister van Werk Jo Brouns moet de ingreep helpen in het wegwerken van drempels en past de maatregel in de verhoging van de werkzaamheidsgraad. “Dit is een belangrijke stap vooruit omdat we mensen met een arbeidsbeperking hiermee alle kansen geven om in elke werkomgeving aan de slag te gaan met de nodige ondersteuning. Met het individueel maatwerk maken we dat mogelijk, voor iedereen”, zegt de CD&V-minister.
Lees ook: Zorgtraiteur Claessens inspireert collega’s over inclusief ondernemenMinister Brouns trapte het systeem officieel op gang met een bezoek aan Traiteur Claessens in Zaventem. Die traiteurdienst telt 52 werknemers, van wie 12 met een arbeidsbeperking. Met zijn bedrijf levert hij dagelijks tweeduizend maaltijden aan de zorgsector en bij mensen aan huis.
Volgens zaakvoerder André Claessens bestaan er onder de werkgevers nog te veel misvattingen over mensen met een arbeidsbeperking. “Als je die mensen een kans geeft, leidt dat meestal tot heel mooie resultaten. Voor mij is het belangrijk wat de mensen kunnen en niet wat ze níet kunnen. In de war for talent is het elke dag vechten om genoeg medewerkers te vinden. Daarom is ’talent’ voor mij een heel breed begrip”, aldus Claessens.