WIJNAUTOMAAT Sommelier Jan Kerckhofs begon eerder dit jaar zijn webshop Wine-Point, die nu uitbreidt met een wijnautomaat. — © Hans Otten

Wijnautomaat brengt Zuid-Afrika naar Kempense tafels

Sommelier Jan Kerckhofs startte begin dit jaar zijn eigen wijnwebshop Wine-Point, die nu een fysiek verkooppunt krijgt met een unieke automaat. Daarin vinden klanten 35 verschillende rode, witte, rosé- en schuimwijnen.

Gelenaar Jan Kerckhofs (26) is momenteel aan de slag als sommelier bij restaurant De Gouden Muts in Westerlo, nadat hij eerder al deskundig wijnen had geserveerd in het sterrenrestaurant La Belle in Geel-Bel en restaurant Slagmolen in Opglabbeek. Begin dit jaar startte hij met Wine-Point zijn eigen zaak, die gespecialiseerd is in Zuid-Afrikaanse wijnen. Met een kloeke wijnautomaat op de hoek van de Antwerpseweg en Kremer in Geel heeft die webshop nu ook een fysiek uithangbord.

“Als sommelier ken je natuurlijk heel wat wijnen uit heel verschillende landen. Maar een wijnreis naar Zuid-Afrika heeft me echt de ogen geopend. Het land produceert heel wat wijnen die niet moeten onderdoen voor de bekendere Franse of Italiaanse huizen. Alleen kiest een klant in een restaurant natuurlijk nog altijd eerder voor een Franse Bordeauxwijn van 100 euro dan een Zuid-Afrikaanse wijn voor die prijs”, zegt Kerckhofs.

Antivandalisme

Voor de goede orde: flessen van 100 euro vind je niet in de gloednieuwe wijnautomaat: de prijzen gaan er van 8,40 euro tot 43 euro, voor de pakketten liggen die uiteraard wat hoger, van 26 tot 100 euro. Bezoekers hebben er wel meteen de keuze uit drie schuimwijnen, vier roséwijnen, dertien witte en dertien rode wijnen. Er zitten ook enkele wijnen in blik bij, naast enkele frisdranken voor dorstige passanten. Daarnaast is er een kast met geschenkpakketten van meestal drie flessen. Die opstelling kan ook dienen om online bestelde wijnen nat sluitingsuur bij Wine-Point af te halen. De witte en roséwijnen zijn meteen op temperatuur gekoeld, de rode wijnen moeten nog wel even thuis chambreren.

In de automaat vinden bezoekers keuze uit 35 verschillende wijnen, al zijn die van voornamelijke Zuid-Afrikaanse huizen. — © Hans Otten

“Wie een fles wijn wil kopen, bedient daarbij een overzichtelijk keuzemenu. Maar bij het ingeven van de bestelling moet hij ook zijn elektronische identiteitskaart insteken, om te bewijzen dat je ouder bent dan 18 jaar. Betalen kan enkel met de bankkaart of digitaal. We hebben lang moeten wachten op de software, het is nu de volgende dagen nog een kwestie van wat finetunen. Het voordeel van een automaat is dat je er in principe 24 uur op 24 terecht kan. Maar om vandalisme of diefstal te vermijden, schuift er van middernacht tot 7u de volgende ochtend wel een rolluik voor de toestellen”, zegt Kerckhofs.

De automaat van Wine-Point is geen volslagen unicum. “Wijnhandel Jacobs in Lille heeft er ook een, maar daarnaast ken ik alleen maar een hele grote automaat in Sint-Truiden. Maar dat je er 35 verschillende wijnen vindt zoals hier, is toch wel hoogst ongewoon. Ik kan het aanbod natuurlijk ook aan de seizoenen aanpassen.”

Info: http://wine-point.be