De organisatie merkt nog steeds dat de doorsnee Belg steevast een lijstje met mannelijke chefs kan opnoemen, maar amper vrouwelijke. “Tijd dus om ze opnieuw in de kijker te zetten en zo ook jonge, toekomstige chefs te inspireren en te motiveren”, zo beseft ook culinair journaliste Femke Vandevelde, die voorzitter is van de wedstrijd.
Een jury van 50 onafhankelijke culinaire experts stelde de lijst met 15 genomineerden samen. Die selectie wordt nog verder verfijnd tot vijf en zij zullen in een cook-off moeten uitmaken wie de winnaar wordt. Zo wordt bepaald wie zich voor een jaar de beste vrouwelijke chef van België mag noemen.
“Uiteindelijk kan er maar eentje met de prijs gaan lopen, de winnares kennen we in oktober. Die eer valt te beurt aan wie finesse, kwaliteit en eigenheid op het bord tovert”, klinkt het.
“We willen de durf, kracht en persoonlijkheid van vrouwelijke chefs vieren. De wedstrijd moedigt straffe vrouwen aan om een actieve en zichtbare rol op te nemen. Samen met mijn collega’s wil ik het werk en talent van deze vrouwen erkennen, hun inspirerend verhaal helpen uitdragen en bijdragen aan een cultuur waarin awards specifiek gericht op vrouwen op termijn niet meer nodig zijn”, zegt Vandevelde.
Voor de provincie Antwerpen komen Evelien Swiers van Jacqueline in Boechout, Victor Avonds van Victor in Antwerpen en Daniëlla Verachtert van de Napoleonshoeve in Wuustwezel nog in aanmerking.