De 48 meter hoge iconische Boelwerfkraan maakt al sinds 1986 deel uit van het panorama van Temse. Dat zal nog enige tijd zo blijven. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) besliste in oktober 2022 dat de kraan geklasseerd zal blijven als monument. “De torenkraan is een baken langs de Schelde en een stille getuige van ons rijk scheepvaartverleden. Daarom werd ze ook beschermd, als eerbetoon aan alle boelwerfarbeiders”, laat hij optekenen.
Om de kraan te bewaren voor toekomstige generaties, zijn er dringende en ingrijpende werken nodig. De staalstructuur moet onder meer worden aangepakt, het draaien van de kraan zal terug mogelijk gemaakt worden en de kraan is ook toe aan een nieuw likje verf. Die werken kosten veel geld. “De financiële impact overstijgt de mogelijkheden van de gemeente”, laat de burgemeester optekenen. Een zoektocht om het project te financieren ging van start. De gemeente kreeg al een subsidie van 300.000 euro van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Ook Interwaas en de Maatschappij Linkerscheldeoever komen met 150.000 euro over de boeg. “We schatten de totale restauratiekost op ongeveer 1,4 miljoen euro”, zegt schepen Truyman. “Een cofinanciering was een noodzaak. We zijn blij dat we die vonden bij enkele gedreven partners.”
Voorlopig zit er al ongeveer 840.000 euro in het laatje. Nog lang niet genoeg om de renovatie te bekostigen. Daarom kwam de gemeente met het idee van een crowdfunding op de proppen. “We willen iedereen de mogelijkheid geven om financieel een steentje bij te dragen”, zegt de burgemeester. “De campagne moet het sluitstuk worden van het financieringsproces. De Boelwerfkraan behoort tot het collectief geheugen van Temse en omstreken, het is een monument voor iedereen. Daarom vragen we het engagement van inwoners en sympathisanten”
25.000 euro
Schepen Lieve Truyman hoopt minstens 25.000 euro op te halen met de crowdfunding. “Iedereen die een gift doet op de Herita-erfgoedrekening krijgt een fiscaal attest waarmee je 45 procent van je gift recupereert”, laat ze optekenen. “Momenteel lopen ook nog gesprekken met andere potentiële partners die financieel mee hun schouders onder het project willen zetten.”
Op Stoapel
Ook erfgoedvereniging Op Stoapel werd in de bloemetjes gezet. Zij zetten mee hun schouders onder de zoektocht naar partners voor de restauratie. “Dit project heeft het gemeentebestuur en Op Stoapel samengebracht”, zegt de burgemeester. “Het behoud van de kraan als laatste stille monumentale getuige van de Boelwerf is een belangrijke mijlpaal die wij als erfgoedvereniging hebben afgelegd”, zegt voorzitter Eddy Van Grevelinge.