Foto: JID Foto: JID

Populair jazzcafé Manteca sluit na 25 jaar de deuren: “Waren tot ver buiten Gent bekend”

Met een stevig feestje is afgelopen weekend afscheid genomen van een van de bekendste cafés van Gent. Na 25 jaar sloot Manteca, in de schaduw van de Sint-Niklaaskerk, de deuren. De eigenaar van het gebouw heeft wel nog plannen met de populaire bruine kroeg.

‘Merci’, ‘Arrivederci’, ‘Keep me in your head for a while’ staat te lezen op het vensterraam van Manteca. Afgelopen weekend konden trouwe klanten er voor de laatste keer terecht voor een frisse pint, een glas wijn of iets sterkers. Nadien heeft de uitbater de deur definitief achter zich dichtgetrokken. “Ik denk dat hij het wat moe was. Daarom heeft hij het huurcontract niet verlengd”, zegt Jef Versele, hoofd van brouwerij Van Steenberge dat het gebouw en dus ook het café in handen heeft.

De kroeg ligt tegenover de tramhalte van de Sint-Niklaaskerk en werd vlak voor de eeuwwisseling geopend. “In 1998, rond dezelfde periode dat ik aan het hoofd van de brouwerij kwam te staan”, vertelt Versele. “Ervoor zat daar een ander café, Den Draak. Philippe en Pat waren de eerste uitbaters van Manteca. Zij hebben er van bij het begin een jazzcafé van gemaakt.” Een jazzcafé dat tot ver buiten Gent bekend was. “Dan is het café een paar keer veranderd van eigenaar. In totaal zijn er drie of vier zaakvoerders geweest.”

Nieuw begin

De voorlopig laatste eigenaar was Klaus, die de voorbije zeven jaar aan het roer stond. Hij vond het maandag nog te vroeg om te reageren op de sluiting. Wat er in de plaats komt? “Opnieuw een café”, zegt Versele overtuigd. “We willen het pand verbouwen en weer openstellen als bruine kroeg. Ik hoop dat we in augustus kunnen starten met de werken zodat we volgend jaar in januari of februari opnieuw kunnen opengaan.”

Dat gebeurt mogelijk onder dezelfde naam, mogelijk onder een nieuwe naam, maar zeker met nieuwe uitbater. Wie zich geroepen voelt, mag de brouwerij mailen of bellen. “Het blijft een mooie kans want het is een prachtige plek”, zegt Versele. “Het gebouw is eeuwenoud, uit de vijftiende of zestiende eeuw, denk ik. Binnen springt vooral de blote muur in het oog. Het is een parel van een café en zal dat blijven, ook na de verbouwing.”

Gentse Feesten

Wie zich al zorgen maakt over een Gentse Feesten zonder Manteca, kan zich vastgrijpen aan een lichtpuntje: mogelijk komt er een tijdelijke invulling. “We zijn dat nog aan het bekijken”, zegt Versele mysterieus. Nog even afwachten dus of je hier toch een pintje en een streepje jazz kan meepikken tijdens de Feesten.