Tijdens een persmoment in het Brusselse Steigenberger Wiltcher’s Hotel werden de beste Belgische wijnmakers gelauwerd. Dat Gault&Millau op die kar springt, is niet toevallig. “Ons land telde in 2020 net geen 200 wijnmakers. Dat aantal steeg vorig jaar al naar 259 wijndomeinen met een productie van 4 miljoen flessen. De tijd van puur hobbyisme is voorbij. De kwaliteit heeft een hoge vlucht genomen en we merken dat restaurants ook aandacht krijgen voor wijnen van eigen bodem”, zegt Marc Declerck, CEO van Gault&Millau.
Blind geproefd
Met de eerste editie van de gids leidt Gault&Millau de lezer naar 82 kwaliteitsvolle domeinen en hun specifieke terroir waarbij onderweg 172 wijnen in detail aan bod komen. Daarvoor proefde een jury van 30 sommeliers en experten met nationale en internationale ervaring bijna 300 ingezonden wijnreferenties. “Deelname aan de proefsessie was volledig gratis voor de wijndomeinen. De wijnen zijn trouwens allemaal blind geproefd”, zegt Declerck, die van de gids dé referentie wil maken binnen de Belgische wijnwereld.
De jury erkende uiteindelijk 42 wijnen als coup de coeur, waarvan 18 met een Belgian Wine Award 2023 vereerd werden. Bij dat laatste selecte clubje hoort ook één Antwerpse wijnbouwer. Het gaat om Patrick Nijs van Wijnfaktorij in de Vleminckstraat. “Dit is een erg mooie erkenning. De Chansaar is onze basiswijn, die we maken met druiven uit onze wijngaarden in Reet, Tielt-Winge en Maaseik. Hij is te koop aan een winkelprijs van 25 euro per fles en wordt onder andere geserveerd in Antwerpse toprestaurants zoals Bistrot Du Nord, Nage, Kommilfoo en Hertog Jan at Botanic”, zegt Patrick Nijs.
“Het gaat om een natuurwijn, wat wil zeggen dat we geen additieven toevoegen. Dat maakt de wijn in mijn ogen veel complexer. Hij ontplooit zich meer en krijgt de kans om de plaats en het oogstjaar nog meer weer te geven. Sommige mensen staan eerder sceptisch tegenover natuurwijn, maar een erkenning als deze bewijst dat er toch kwaliteit mogelijk is. Al is er ook niets mis met gewone wijn, voor alle duidelijkheid”, zegt de Antwerpse wijnmaker.
Druivenrassen
De Chansaar 2019 is gemaakt van de wijnrassen pinot noir, dornfelder, cabernet dorsa en acolon. Kenners ontwaren er weelderige fruitige aroma’s in van kersen, krieken, frambozen en donker fruit. Kontreir van Wijnfaktorij is trouwens het meer prijzige broertje, dat zelfs verkocht wordt in El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona, één van de beste restaurants ter wereld. Die wijn werd overigens niet ingestuurd voor deze gids.
De Gault&Millau Wijngids gaat trouwens dieper in op de diverse druivenrassen die in België geteeld worden, zoomt in op terroir, klimaat en geschiedenis van Belgische wijn en bespreekt de diverse gecontroleerde appellaties. Er wordt ook aandacht besteed aan de restaurants die meerdere Belgische wijnen aanbieden en aan het sterk groeiende oenotoerisme.