sugarrush Foto: hsb

Nieuwe snoepwinkel importeert Amerikaanse en Japanse lekkernijen: “Een echte hype dankzij Tiktok”

Euforie bij de liefhebbers van Amerikaans en Japans snoep, want sinds zaterdag kunnen zij ook in Leuven terecht om de lekkernijen te kopen. In de Bondgenotenlaan is Sugar Rush geopend.

Takis, Bigs, Cheetos, Herrs, Prime, Hot chips, Mochis. Zegt het u niets? Heel wat tieners duidelijk wel, want sinds de opening van snoepwinkel Sugar Rush in de Diestsestraat zaterdag is het er een ware overrompeling. “Ze hebben Takis!”, klinkt het er om de haverklap waarna al snel een hele groep jongeren enthousiast binnenvalt.

“Dat Japanse en Amerikaanse snoep is een echte hype”, zegt uitbater Wayne Keeble. Met de winkel in de Bondgenotenlaan openen hij en zijn broer Dean al hun derde ‘Sugar Rush’-winkel, na eerdere vestigingen in Antwerpen en Lier . “Tiktok speelt daar een grote rol in. Jongeren zien dat snoep daar, en zijn dan super enthousiast als ze dat hier ook vinden. Dat is echt waanzinnig om te zien soms. Vooral voor Monster, Takis en Prime. Zo’n Prime bijvoorbeeld kost hier 10 euro, wat veel lijkt voor zo’n flesje frisdrank. Maar je vindt ze in België niet vaak goedkoper, dus dat vliegt er bij ons door. Een tijdje geleden verkochten we er eens meer dan 400 op één week tijd.”

Voedselagentschap

Het buitenlandse snoep verkrijgen is niet makkelijk. “We proberen om rechtstreeks uit Japan en Amerika af te nemen, maar dat lukt voorlopig niet. Het moet dus via Belgische importeurs gaan. Je hangt dan af van wat zij voorhanden hebben en dat is vaak beperkt. Daarbij komt nog eens dat veel dingen in België gewoon niet verkocht mogen worden van het voedselagentschap”, zegt Wayne.

Zo heeft heel veel Amerikaans snoep te veel kleurstof voor de Belgische wetgeving. “Zo’n dingen zijn dan zogezegd te ongezond. Al valt dat wel mee: het zou pas écht ongezond zijn als je daar kilo’s van eet. Maar dat doet niemand”, aldus Wayne. In zijn winkel is bijvoorbeeld wel een Hot Chip Challenge te koop, wat zo pikant is dat het gevaarlijk wordt. Wayne wil absoluut geen risico’s nemen, en verkoopt die enkel aan minderjarigen als er een ouder bij is.

Graffiti

“Voorlopig lijkt ook de winkel in Leuven een groot succes. Nog voor we officieel open waren, kwamen de klanten al aankloppen”, zegt Wayne. De winkel ziet er overigens ook erg hip uit, dankzij graffiti van twee street artists Nigel en Klaas Vander Linden. “Na Antwerpen en Lier zijn we heel blij om in Leuven te kunnen openen, een stad met enorm veel potentieel dankzij de vele jongeren en studenten. We overwegen ook nog een vierde winkel. Maar dan moeten we personeel beginnen zoeken buiten de familie. Ik wil nog een beetje afwachten voor we die beslissing maken.”