Faillisement, daling van inkomsten

Belgisch ondernemersvertrouwen daalt derde maand op rij

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is in juni voor de derde maand op rij gedaald. Vooral in de dienstverlening aan bedrijven was er een aanzienlijke verslechtering van het ondernemersklimaat, meldt de Nationale Bank vrijdag.

De conjunctuurbarometer kwam uit op een score van -12,1 tegenover -9,2 de maand voordien. De derde daling op rij vertaalt zich ook in de slechtste score in vier maanden. Het is van februari (-12,8) geleden dat de graadmeter nog lager uitkwam.

In de dienstverlening aan bedrijven was er een “forse verzwakking” van het ondernemersvertrouwen. Naast een negatievere beoordeling van het huidige activiteitsniveau, toonden deze ondernemers zich veel pessimistischer over het toekomstige verloop van hun eigen bedrijfsactiviteit en van de algemene marktvraag.

Ook in de handel was er een daling op alle fronten, zij het in beperktere mate. Een kleinere daling tekende zich ook af in de verwerkende nijverheid, al waren de ondernemers in deze sector wel positiever over de vraagvooruitzichten. In de bouw tot slot, bleef het vertrouwen vrijwel stabiel dankzij een lichte verbetering.

Ondanks de derde daling op rij van het ondernemersvertrouwen, blijft de onderliggende conjunctuurtrend, weergegeven door de zogenaamde synthetische afgevlakte curve, wel opwaarts gericht dankzij de gunstige evolultie tijdens de voorgaande maanden. Deze graadmeter reageert trager op ontwikkelingen.