Foto: yjs Foto: yjs

Jora (36) opent workshopcafé in Stationsstraat: “Met koffie in de hand juwelen of macramé maken”

Kersvers onderneemster Jora Syvertsen (36) opent komend weekend haar nieuwe workshopcafé Jat in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. De horecazaak wordt een combinatie van een koffiehuisje en een plek waar creatievelingen aan de slag kunnen tijdens workshops, zoals het maken van juwelen of macramé.

In een vorig leven stond Jora voor de klas en gaf ze als freelancer al workshops in een gelijkaardige zaak in Aalst. “Toen ik er gevraagd werd om iemand tijdelijk te vervangen bij de uitbating van die zaak wist ik meteen dat dit is waar ik mijn hoofdberoep van wil maken”, vertelt Jora.

Opleiding als barista

“De combinatie van de workshops met de gezelligheid van een eigen koffiehuisje versterkt elkaar enorm. Ik had geen ervaring in de horeca, maar was gebeten door de microbe en heb inmiddels een opleiding als barista achter de rug. Ook de zoektocht naar een pand in de binnenstad begon en ik wilde kost wat kost een locatie vinden op de Grote Markt, Houtbriel of Stationsstraat. Die laatste plek is het uiteindelijk geworden.”

Naast bar De Lobby die begin mei opende in de winkelstraat, gaat Jora komend weekend van start met haar workshopcafé Jat, een verwijzing naar het dialectwoord voor een kopje koffie. “Ik richt me vooral op de werkende mama’s die op weekavonden of in het weekend op zoek zijn naar een leuke activiteit om te doen met vriendinnen, dochters of collega’s”, zegt Jora.

“Met onder meer het maken van juwelen, macramé, kristalkaarsen of plantenhangers zijn er week na week een andere workshops, waarbij een stukje gebak en een koffietje worden aangeboden. Per workshop kunnen er telkens twaalf mensen inschrijven.” (Lees verder onder de foto)

© yjs
Foto: yjs

Roze chocolademelk

Jora nam het hele pand onder handen met roze pastelkleuren. “Zelf de chocolademelk zal hier roze zijn”, aldus Jora. “Verder is er ook een winkelhoekje in de zaak waar klanten die hier gewoon iets komen drinken ook accessoires kunnen aankopen. De stap om een eigen zaak op te starten is groot, maar mede dankzij het BAAS-traject, dat ondernemers helpt bij de een opstartende onderneming, krijg je de bevestiging die je soms nodig hebt en kom je met andere ondernemers in contact die zich over dezelfde zaken vragen stellen.”

Komend weekend opent Jat voor het eerst de deuren tijdens de Terrasjesdagen. “Het voelt nog altijd wat onwezenlijk dat ik straks een eigen terras heb in de Stationsstraat en die Terrasjesdagen wil ik voor geen goud van de wereld missen”, besluit Jora.

Foto: yjs
Foto: yjs