Foto: cte Foto: cte

Nieuwe stokerij gaat volledig Meetjeslands: “Likeur van honing uit Balgerhoeke, brandy van Lievegemse appels”

Op het industrieterrein van Eeklo is woensdagmiddag een nieuwe microstokerij geopend. Diedrik Snoeck is niet de zoveelste stoker in de rij, maar focust op zijn streek en haar producten. “Het merk Meetjesland is belangrijk.”

Maldegemnaar Diedrik Snoeck (43) werkt al jaren in de voedings- en drankenindustrie en voelde het kriebelen om zelf iets te ondernemen in de sector. “Na mijn studies als ingenieur biochemie-brouwerijtechnologie, volgde ik nog verschillende opleidingen wijnbouw en distilleren. Door mijn passie voor smaak en kwaliteit ben ik met een eigen microstokerij begonnen in Eeklo, het hart van het Meetjesland.”

Eau de vie van Sentse kersen

De streek is dan ook hofleverancier. Om maar te zeggen: Diederik kocht 2,7 ton appelen in om uiteindelijk 200 liter eau de vie te maken. Hij haalt zo veel mogelijk lekkers als kweeperen, frambozen, kersen, honing en granen uit de eigen regio en start meteen met een mooi Meetjesland aanbod. “Honing uit Balgerhoeke vormt de basis van een likeur. Ook kersen uit Sint-Laureins leveren een eau de vie op en van appelen uit Lievegem maken we een stevige brandy.”

Ook jenevers en gins zitten in het aanbod. (lees verder onder de foto)

© cte
© cte

Steven Turpijn, een imker uit Balgerhoeke wiens bijen op een boogscheut van de stokerij vliegen, is enthousiast dat er iets bijzonders met zijn honing wordt gedaan. “Lokalere honing kan bijna niet”, lacht hij. “Het is prachtig om te zien dat dit mooie product nu een andere toepassing krijgt. Ik ben in ieder geval een enthousiaste klant van het eerste uur.”