thejane

Nick Bril “dik tevreden” met plek voor The Jane in ranglijst beste restaurants ter wereld: “Dit geeft ons een boost”

Chef Nick Bril kon dinsdagavond zijn The Jane als enige Belgische restaurant in de ranglijst van vijftig beste ter wereld piloteren. Het werd voor de Antwerpse sterrenzaak uiteindelijk een 39ste stek in The World’s 50 Best Restaurants, ofwel zestien plaatsen lager dan de fenomenale 23ste plaats van vorig jaar. Maar Brils gebalde vuist maakte meteen duidelijk dat er van een spatje ontgoocheling geen sprake is. Integendeel: in tijden waarin mensen twee keer nadenken vooraleer ze op restaurant gaan, geeft elke plek op de lijst een boost.

“Ik ben dik tevreden”, zegt Bril meteen na het einde van de awardceremonie in het Spaanse Valencia. “Je kan het draaien of keren, maar dit evenement betekent voor onze sector wat de Oscars betekenen voor de film. Iedereen is even mooi aangekleed, de organisatie is top en je voelt je enorm blessed om hier bij te mogen horen.”

Dat The Jane wat lager noteert dan in topjaar 2022, daar kan Bril goed mee leven. “Ik ga eerlijk zijn: je mikt altijd zo hoog mogelijk. Maar als je hier tussen mag staan, dan maakt het voor mij niet zoveel uit of het op de 23ste, de 39ste of de 56ste plek is. Hier mogen zijn, is sowieso uniek en dat koester ik. Dat gevoel probeer ik met veel trots uit te stralen. Dus ja, die gebalde vuist, die was gemeend.”

Ook opvallend: The Jane is het enige restaurant uit de Benelux bij de eerste vijftig. Hof van Cleve van Peters Goossens volgt op de 52ste plaats. “Dat is ergens een beetje spijtig, de vaststelling dat we op wereldniveau ons niet nog iets meer kunnen presenteren. Ik hoop dat er nog meer aandacht komt voor onze regio, want we hebben heel veel te bieden. De oorzaak ligt misschien in het feit dat we vaak meer geconcentreerd zijn op onze lokale markt, omdat die traditioneel ook heel erg goed werkt. En dan ben je vanzelf wat minder op het internationale gefocust. Dat voel je dan in zo’n ranglijst als deze.”

“Of dit voor mij aanvoelt als een beloning voor het harde werk? Voor een stuk wel. We werken hard met het hele team en dan doet dit deugd. Maar het brengt ook een soort besef. We zitten als sector best wel in een moeilijk moment. De wereld zit in de shit en dat voelen veel restaurants. De bezettingsgraad gaat naar beneden, de lunches geraken ook bij ons minder makkelijk gevuld. Dan geeft zo’n internationaal evenement weer een boost die ook wij goed kunnen gebruiken. In die moeilijke context moet je gewoon dankbaar zijn dat we weer een extra manier hebben om te tonen aan de wereld wat we in Antwerpen te bieden hebben. En dat we nog eens kunnen zeggen dat je verdomd lekker kan eten in België. En het is ook een boost voor mijn zelfvertrouwen.”

Gegeten bij nummer 1

Restaurant Central uit Lima (Peru) ging dit jaar met de hoofdvogel lopen. “Het is een knappe zaak die al jaren meedingt naar de eerste plaats. Ze blijven dat torenhoog niveau halen, blijven relevant en winnen dus verdiend. Wat ze doen in een land waar best wat armoede is, vind ik heel indrukwekkend. Of ik er al geweest ben? Ja, ik heb het geluk gehad dat ik Central al van mijn bucketlist heb kunnen schrappen. Het was trouwens superb: de ervaring was zeer diepgaand en vernieuwend, ik heb bij Central echt ervaren dat ik in een ander continent zat te eten.”

Na de grote awardshow moest het echte werk voor de Zeeuws-Antwerpse chef trouwens nog komen. Op de afterparty mocht hij zijn talent als deejay tonen aan zijn collega’s. “Er zijn niet veel chefs die ook nog deejay zijn. Dus als ik zo wat entertainment kan bieden voor mijn collega’s, dan doe ik dat met heel veel plezier. Het wordt nog een lange nacht.”