© dvk © dvk

Kasteel Hof ter Saksen wordt klaargestoomd voor horecafunctie: “Vijf hotelkamers en restaurant”

De binnenrestauratie van het kasteel Hof ter Saksen is gestart. Er komen vijf hotelkamers in het rijzige gebouw, evenals een restaurant. Nu wordt nog een uitbater gezocht.

De buitenkant van het kasteel is al geruime tijd in orde. Zowel de gevel als het eilandje waar het kasteel op staat, zijn al af. Door vergunningsprocessen – er moest een nieuwe elektriciteitskast geplaatst worden – was het nog even wachten op de binnenrestauratie.

“Het kasteel is nog in casco, dus er is nog veel werk”, zegt schepen van Erfgoed Hof ter Saksen Boudewijn Vlegels (N-VA). “Op de bovenverdieping van het kasteel zullen vijf hotelkamers ingericht worden. De twee verdiepingen eronder kunnen ingevuld worden als restaurant of vergaderruimte. Daarnaast zijn er nog zaken die binnen de eindafwerking vallen, zoals de inrichting van de keuken in de kelder, waarvoor de concessionaris zal moeten opdraaien. Daarmee willen we een duurzame samenwerking uitbouwen met de concessionaris.”

Publieke ruimte

Het is zeker de bedoeling dat het kasteel en bijhorend park tot de publieke ruimte blijven behoren. Om een mooie symbiose te creëren tussen beide elementen wordt een nieuwe brug aangelegd richting het kasteel, dat omringd wordt door water.

“’s Avonds wordt het kasteelpark afgesloten voor het publiek”, zegt schepen Vlegels. “Omdat we de gasten van het hotel of restaurant niet willen hinderen, wordt ook een nieuwe brug aangelegd. Die zal de gasten nog toegang kunnen verschaffen tot het kasteel.”

Oranjerie

Naast het kasteel bevindt zich de oranjerie. Daar baten de vrijwilligers van Hortus ter Saksen al sinds de jaren negentig een tuincafetaria uit. “Dat zal sowieso blijven bestaan”, zegt schepen Vlegels. “Het kasteel en de oranjerie zijn twee entiteiten die in principe losstaan van elkaar.”

De totale kostprijs van de binnenrenovatie van kasteel Hof ter Saksen wordt geraamd op 3,5 miljoen euro. Als de werken niet te veel vertraging oplopen, zou de werf tegen augustus van 2024 opgeleverd kunnen worden.

Intussen gaat het gemeentebestuur van Beveren op zoek naar een geschikte concessionaris, die het hotel en het restaurant zal uitbaten.