© MWM © MWM

Nog een frituur weg in het centrum: De Frietcoureur sluit onverwacht de deuren

Maika Vandenheede en Luk De Guchtenaere, de uitbaters van De Frietcoureur in Eeklo, hebben vorige week onverwacht de deuren gesloten. Daarmee verliest de stad, na het ‘frietkotje’ aan het station, opnieuw een gekende frituur.

“Door omstandigheden zijn wij genoodzaakt om vanaf vandaag onze deuren te sluiten. Bij dezen willen we iedereen bedanken.”

Het bericht dat Maika Vandenheede en Luk De Guchtenaere op hun Facebookpagina plaatsten, kwam bij vele klanten als een grote verrassing. ‘De Frietcoureur’, op de grens van de Markt met de Stationsstraat, was nog maar van in 2020 open. Maar de frituur bouwde met haar ambachtelijk gebakken frietjes en vers bereide snacks al snel een vast cliënteel op en groeide in geen tijd uit tot één van de betere frituren van de stad.

Gebouw verkocht

“We hebben niet veel geluk gekend in de drie jaar dat we de frituur hebben uitgebaat”, reageert Vandenheede op het nieuws van de sluiting. “We kregen al van bij de start een coronapandemie op ons bord, daarna werd mijn man ook nog zwaar ziek. Met hem gaat het intussen gelukkig weer prima. Maar we kregen intussen ook te horen van onze huisbazen dat ze het gebouw waar onze frituur in gevestigd was, gingen verkopen.”

“Door de ziekte van mijn man en de hoge energieprijzen zagen we het niet zitten om het gebouw zelf aan te kopen. En ergens anders opnieuw beginnen, zagen wij ook niet meer zitten. Met spijt in hart hebben wij dan de moeilijke beslissing genomen om de Frietcoureur te sluiten. Wij hebben beiden nu een andere job. De frituur wordt niet overgenomen.”

Nog geen nieuw frietkotje

In november vorig jaar ging Frituur Over d’IJzers, een van de laatste echte frietbarakken van het Meetjesland, dicht. Ook daar speelden gezondheidsperikelen en hoge kosten de uitbaters parten. Het kotje staat al sinds mensenheugnis op de hoek van de Oostveldstraat met de Stationsstraat, in de schaduw van psychiatrisch centrum Sint-Jan en het station van Eeklo. Zeven maanden na de sluiting hangt er nog steeds een bordje ‘over te nemen’ voor het raam. Maar een overnemer is er nog steeds niet.