180623-Vavantas02 kopie

Definitief einde na halve eeuw Vavantas

Na een familiaal succesverhaal dat precies 50 jaar heeft geduurd, sluit Vavantas definitief de deuren van de laatste vestiging. Na Boutersem (2020) en Riemst (2023) valt ook in Melveren het doek. “Het voelt aan als een einde van een tijdperk, maar na een halve eeuw is het economisch klimaat niet meer gunstig voor ons”, zegt Dirk Vanstapel mede-eigenaar van de gekende retailer.

Het was in 1972 dat Valère Vavadin samen met Jérome Vanstapel en diens echtgenote Paula Vavadin (zus van), in een gerenoveerde varkensstal op de Hasseltsesteenweg in Melveren, de eerste Vavantas opstartte. Het concept was uniek in zijn soort. Het aanbod was in eerste instantie schoenen, kleding en handtassen. De handel groeide en bloeide en drie jaar later werd een tweede vestiging geopend in Boutersem. In de zomer van ‘86 volgde de winkel in Riemst. In 1991 namen de broers Marc en Dirk Vanstapel de leiding van het bedrijf over.

“Het waren succesvolle jaren, tot in 2020 de coronapandemie met verplichte winkelsluitingen toesloeg. In augustus van dat jaar moesten we noodgedwongen de winkel in Boutersem sluiten”, vertelt Marc Vanstapel. Maar ook in de andere vestigingen bleven de klanten weg, enerzijds ook door de komst van de Nederlandse retailmastodonten. Anderzijds omdat iedereen tijdens de pandemie het gemak ontdekt had van thuis kleding en schoenen passen, en vooral ook van gratis terugsturen. Tegenover die grote internetgiganten konden wij geen weerwerk bieden. De vier verkooptoppers op het web zijn reizen, schoenen, kleding en speelgoed. En laat deze laatste drie nu net ook onze voornaamste verkoopgroepen zijn. Voeg daarbij de economische crisis, die een jaar geleden begon bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, en je hebt een cocktail aan oorzaken die ons hebben doen beslissen om na Boutersem en Riemst, ook in Sint-Truiden de deuren te sluiten”, zegt Dirk.

De beslissing voor een totale uitverkoop en om de deuren definitief te sluiten was een bittere pil, maar een noodzakelijke. “Zo had het verder geen zin meer. Wij zijn beide vijftigers en aan een nieuwe uitdaging toe”, besluit Dirk Vanstapel.