Wanderfulstream_8

Oud hout omgetoverd tot stevige stoel

Het vervuilde afvalhout van Houthandel Vanhove in Kinrooi krijgt weldra een tweede leven als outdoor designstoel of andere producten als konijnenhokken. Dat is het opzet van een project waarbij de afvalstromen van de houthandel drie jaar lang in kaart worden gebracht, gesorteerd en opgewaardeerd tot nieuwe producten.

Het project is één van de vier Limburgse dossiers (ook BelOrta, Veldeman Bedding en Diresco kregen groen licht) die in het kader van het Europese subsidieprogramma Wanderful.stream, hun afvalstromen gaan hergebruiken tot nieuwe, circulaire producten. In Limburg zijn het POM Limburg, Hogeschool UCLL en Z33 die de coördinatie op zich nemen.

Het subsidietraject dat nu op gang wordt getrokken, laat Houthandel Vanhove toe om 6.000 m³ constructiehout met cementresten te hergebruiken in plaats van naar de verbrandingsoven te versturen. De afvalstroom kan schoongemaakt en herwerkt worden tot designproducten zoals buitenpaviljoenen, dierenverblijven of terrasstoelen, maar even goed tot akoestische wandpanelen.”

Grote winst
“Limburgse bedrijven kunnen nog heel wat stappen zetten richting circulaire economie”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. “Vaak zijn kmo’s zich niet bewust van de eigen reststromen en beschouwen ze dat achteloos als een kost, terwijl het ‘omdenken’ -samen met experten- net aantoont dat er ontzettend veel potentieel in zit. Als je geld kan verdienen met het wegwerken van je eigen afval, dan is de winst bijzonder groot voor de onderneming, maar ook voor de Limburgse economie, en de planeet in het algemeen. Daarom ook financierden we dit project vanuit de provincie.”

Ambitieuze spoor
Marc Vandewalle, algemeen directeur van Hogeschool UCLL: “Problemen als reststromen bekijken met onze Europese partners in dit project, vanuit verschillende perspectieven. Zo bouwen we gezamenlijk aan een innovatieve oplossing. Die vormt dan weer een leerrijk model en niet alleen voor onze economie, maar ook voor ons onderwijs.”