De appartementen en woonprojecten zijn de voorbije jaren in de gemeente Vosselaar als paddenstoelen uit de grond gerezen. Het gemeentebestuur kijkt deze ‘appartementisering’ met lede ogen aan. Het stelde studiebureau Blauwdruk aan om een analyse van de ruimtelijke invulling te maken.
“We hebben het gevoel dat Vosselaar stilletjes aan tegen de grenzen van het ruimtegebruik botst. De voorlopige conclusies van Blauwdruk waren nog meer confronterend dan we al dachten. Vosselaar heeft, na de intensieve golf van verkavelingen, een reuzenstap gemaakt naar het bouwen van appartementen, wat een enorme verdichting tot gevolg heeft”, zegt Inge Van Goubergen (Volk), schepen van Ruimtelijke Ordening in Vosselaar.
“Deze appartementisering joeg de prijzen van vastgoed de hoogte in”, stelt Van Goubergen vast. “We willen de Vosselaarse inwoners, in elke fase van hun leven, laten genieten van betaalbaar wonen. Het werd hoe langer hoe duidelijker dat we in Vosselaar geen groeiopdracht meer hebben. Dat betekent zeker niet dat er niet langer gebouwd of verbouwd kan worden.”
Concreet komt het erop neer dat het lokaal bestuur van Vosselaar voorstelt om nog slechts één woning per perceel toe te laten. Uitzonderingen zoals voor sociale woningbouw zouden nog wel mogelijk zijn. De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) in Vosselaar heeft deze beleidsvisie eind maart en onlangs, begin juni, al positief geadviseerd. Dit betekent dat de gemeenteraad van donderdag 6 juli zich zal buigen over de ruimtelijke visie en deze al dan niet zal goedkeuren.
Nog voor de gemeenteraad hierover bijeenkwam, ontving de gemeente van drie advocatenkantoren bezwaarschriften van zo’n dertig projectontwikkelaars, bouwbedrijven en architecten en van Embuild Vlaanderen. De bouwsector spreekt van een onverantwoorde en onwettige bouwstop in Vosselaar en kondigt met alle mogelijke middelen gerechtelijke procedures aan als de gemeente Vosselaar de nieuwe visie goedkeurt.
“Geen enkele ontwikkelaar durft nog een grond aan te kopen of een ontwikkelingsvoorstel in te dienen. Mochten grondeigenaars hun gronden zelfs willen verkopen, krijgen zij daar nooit nog een realistische prijs voor. Los van de financiële verarming van grondeigenaars en ontwikkelaars, wordt de woontoekomst voor de inwoners van Vosselaar volledig gehypothekeerd. De volgende generatie zal naar alle waarschijnlijkheid geen eigen woning kunnen bouwen vooraleer een bestaande woning verdwijnt. Dit maakt het potentieel onmogelijk dat verschillende generaties nog betaalbaar samen in Vosselaar kunnen wonen”, klinkt de kritiek.
In 2022 kwamen er in grotere steden veel minder nieuwe appartementen bij dan in de jaren ervoor, stelt bouwkoepel Embuild vast. Volgens directeur-generaal Marc Dillen zag Vlaanderen de laatste decennia een sterke appartementisering, maar is dat in de landelijke gemeenten nog maar enkele jaren het geval. Als gemeenten nu de appartementenbouw gaan tegenhouden, dreigen op termijn een tekort en hogere prijzen, waarschuwt hij. “Initiatieven zoals in Vosselaar gaan lijnrecht in tegen het beleid van de provincie Antwerpen. In het ruimtelijk beleidsplan van de provincie staat net dat ingezet moet worden op versterking van de dorpskernen: méér appartementen dus. Als gemeenten nu ‘oké, maar niet bij mij’ gaan zeggen, heb je een probleem. Het is het een of het ander.”