Zooke Foto: Elke Lamens

Zoë (24) opent in Essen dameskledingwinkel in tuincentrum van schoonvader: “Zo trekken we een nieuw publiek aan”

Zoë Buelens (24) en schoonvader Joep Takx (48) brengen graag kleur in het leven van mensen. Daarvoor openden ze de vrolijke damesboetiek ZooKe in Tuincentrum Moerkant in Hoek. Joep nam het centrum over en bouwde het helemaal opnieuw op.

Het is eens wat anders, een kledingboetiek in een tuincentrum en toch past het. Vlak bij de gezellige cafetaria en omringd door planten, brengt ZooKe kleur in Tuincentrum Moerkant. Dat is een bewuste keuze.

“De winkel is eigenlijk een eerbetoon aan mijn zus Eleni die op 8 januari vorig jaar overleed aan epilepsie. Ondanks ze heel wat pijn leed, lachte ze veel en fleurde ze ieders leven op. Ze noemde me altijd Zooke. De winkel heet dan ook zo. Op deze manier is zij nog altijd bij ons”, benadrukt de zaakvoerster.

Webshop

Zoë verloor haar zus terwijl ze nog toegepaste jeugdcriminologie studeerde aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen. “Haar overlijden had een grote impact op mij. Ik was niet meer in staat om verder te studeren. Ik was altijd al wel bezig met mode, maakte in het verleden zelf sieraden, en ben nogal ondernemend.”

Precies een jaar geleden, eind mei 2022, waagde Zoë de stap en startte met een webshop vol kleurrijke kleding. “De collectie werd meteen heel goed onthaald en het kriebelde om een fysieke winkel te openen.”

 

 

 

Shop in shop

Die opportuniteit kwam er toen haar schoonvader Joep in augustus Tuincentrum Moerkant overnam. “Het centrum was op z’n retour. Ik deed zelf jarenlang ervaring en inspiratie op in een ander bekend tuincentrum en intussen is hier veel veranderd”, vertelt hij.

Intussen kwamen er producten en gezellige hoekjes bij, zoals Zooke colorfull fashion. “We verplaatsten de kamerplanten en zo kwam er ruimte vrij voor een shop in de shop. Je vindt hier alles voor huis en tuin, dus waarom ook geen kleding? Zo trekken we een nieuw publiek naar ons vernieuwde tuincentrum.”

Klanten van het tuincentrum reageren verrast, maar erg positief. “Aanvankelijk mikten we op een jeugdiger publiek, maar heel wat klanten van het tuincentrum zijn wat ouder. Ze zijn wel enthousiast. Zo kregen we een oudere dame over de vloer die heel erg opgelucht was dat ze eens kleurrijke kleding kon kopen”, lacht Zoë.

 

 

Griekse tassen

Ze bouwden al een trouw cliënteel op. Zoë stelt zelf de collectie samen. Ze trekt daarvoor samen met Joep naar beurzen in Amsterdam, Parijs, maar ook Brussel en in Duitsland. De handgemaakte tassen komen zelfs uit het Griekse Tessaloniki. “We ontdekten ze op vakantie. Ze worden gemaakt door een moeder en haar dochter. Ze zijn dus stuk voor stuk uniek.”

Zoë breidde de boetiek ook uit met juwelen en make-up van Bellapierre. “Deze make-up van mineralen vind je normaal alleen bij schoonheidsspecialisten. Ik volg nog een opleiding make-up om de klanten nog beter te kunnen adviseren.”

 

 

Extra grote maten

De ultieme droom van Zoë blijft om een eigen kleurrijke kledinglijn te lanceren. “We werken stap voor stap naar dat doel toe. Sinds kort hangt er ook kleding voor grote maten in de rekken. We kregen er best veel vraag naar en vonden in het merk Ophilia een kwalitatief en betaalbare collectie van XL tot 4XL.”

Zoë en Joep zijn heel blij met deze shop die ze nog steeds beschouwen als een geschenk van Eleni. Net als de boetiek blijft ook het vernieuwde Tuincentrum Moerkant verder evolueren.

Www.zoekecolorfullfashion.eu , Moerkantsebaan 180, Essen