“Tijdens de coronacrisis keek ik naar onze tuin en ik zag alleen gras en een paar planten. Ik wilde er graag iets gezellig van maken en dus ben ik bloemen beginnen te zaaien. Thuis lukte dat niet, maar bij mijn schoonouders op de boerderij was er nog wel wat plaats. Ik heb mij sindsdien helemaal verdiept in de bloemen. Voordien kende ik er weinig of niets van, want ik ben apotheker van opleiding.”
LEES OOK. Bloemenplukweide opent in Oppuurs
Zestig soorten
De schoonouders van Annelies kweekten vooral prei en bloemkolen maar hebben hun bedrijf, nu ze met pensioen zijn, omgebouwd tot een paardenpension. Annelies en haar man Pieter De Wit namen het onlangs over. De naam ‘Paard & Bloem’ spreekt dus voor zich. “Mensen kunnen hier terecht om hun paarden te stallen. We hebben ook een piste waar ze kunnen rijden. Pieter en ik doen de verzorging, maar we hebben allebei ook nog een andere job. De bloemen maken mij echt gelukkig.”
Nadat ze in 2021 waren gestart werd al snel duidelijk dat ze te veel bloemen hadden voor eigen gebruik. “En dus kwamen we op het idee om andere mensen hier bloemen te laten plukken. Zo ontstond de pluktuin. Ondertussen groeien hier bijna zestig verschillende soorten bloemen verspreid over een heel seizoen. We beginnen met de tulpen en we eindigen met de chrysanten. We proberen wel altijd een andere soort te kweken dan diegene die je in de supermarkten vindt. Wij hebben bijvoorbeeld hele grote dikke tulpen.”
Voor de kenners: bij ‘Paard & Bloem’ kun je onder andere duizendschoon, judaspenning, lelies, korenbloemen, lupines, dahlia’s, chrysanten en een heleboel groene vullers vinden. “Dat zijn groene stelen met weinig of geen bloemen die gebruikt worden om het boeket te vullen. We werken volledig op het ritme van de natuur. Het is dus niet altijd even makkelijk om het hele seizoen door een mooi aanbod te hebben, maar we hebben sowieso genoeg om onze abonnees altijd een mooi boeketje te laten plukken”, legt Annelies uit.
Vertrouwen
Paard & Bloem werkt voornamelijk met abonnementen. Zo kun je voor 73 euro tijdens het hele seizoen zeven boeketjes van telkens tien stelen komen plukken. Wie het leven nog wat fleuriger ziet, kan voor 175 euro tijdens het hele seizoen tien boeketten van twintig stelen komen plukken. Het hele concept werkt op basis van vertrouwen. “We geloven dat iedereen eerlijk is. Daarom zijn we ook alle dagen open van 8u ’s morgens tot zonsondergang. We raden de mensen aan om eerst even rond te wandelen en in hun hoofd een boeket samen te stellen. Dan kunnen ze de bloemen knippen. Er staan overal bordjes met info over hoe je dat best doet. Ook al het materiaal is ter plaatse beschikbaar. Wie dat wil, geven we natuurlijk advies. Als je boeketje klaar is, tel je de stelen en vul je je gegevens in op een papiertje. Daar kun je ook aangeven hoe je betaalt. Dat kan via cash, Payconiq of via overschrijving. En dan steek je het papier in de brievenbus.”
“We hebben hier zelfs een bank waar je kunt komen picknicken”, vertelt Annelies. “Mensen beginnen ons steeds meer te vinden. Ons publiek bestaat hoofdzakelijk uit vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar. Die komen vooral uit de streek, maar soms ook van verder. Als er toch mannen komen, dan vragen ze meestal advies.”
Korte keten
Het voordeel van een boeket bloemen van Paard & Bloem kopen ten opzichte van een boeketje uit de supermarkt is niet alleen de korte keten – de bloemen komen van het veld meteen in een vaas terecht – maar vooral het feit dat ze op het ritme van de natuur groeien. “We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen of pesticiden. We gebruiken compost in plaats van meststoffen. Een boeketje blijft tot twee weken mooi. Of ik een tip heb om bloemen zo lang mogelijk vers te houden? Zet ze vooral op een niet te warme plaats. Het water kun je best om de twee dagen verversen en de steeltjes af en toe wat korter knippen. Ik zet de bloemen ook altijd in lauw in plaats van in koud water. Zo kunnen ze het water sneller opnemen.”
Tips
Ook voor wie thuis zelf bloemen wil kweken heeft Annelies enkele nuttige tips. “Ik vind het zelf heel makkelijk om voor te zaaien in kleine potjes en niet meteen in de grond. Als je dat niet doet, moet je goed het verschil kennen tussen onkruid en kiemplanten. De grond kun je best een beetje verrijken met compost. Kijk ook altijd goed op de verpakking van de zaden wanneer je best zaait. Waar nodig kun je de bloemen wat steunen met een stokje.”
Bij Paard & Bloem kun je ook terecht voor droogbloemen en voor workshops flower hoops maken of zelfs calandulazalf, een zalf op basis van de goudsbloem. “Als apotheker weet ik natuurlijk hoe dat werkt. Ze is onder andere heel goed tegen droge lippen.”
Keuzestress
Christine en Dirk uit Puurs (Puurs-Sint-Amands) komen net langs om een boeketje te plukken. “We hebben van onze kinderen als cadeau een abonnement gekregen . We vinden het hier prachtig en de bloemen zijn vers. Ze blijven veel langer mooi. Het enige probleem is dat het soms moeilijk is om te kiezen, maar dan kunnen we altijd bij Annelies terecht voor wat tips.”