Een watermeloen is heerlijk in de zomer, maar wie er een koopt, verbindt zich er gewoonlijk toe om er dagen van te eten. Met de miniwatermeloen wil landbouwer Lynn hier een antwoord op bieden. Rijen en rijen miniwatermeloenen groeien aan lange ranken in een broeihete serre.
“Watermeloenen hebben veel vocht en hitte nodig”, zegt Lynn. “27 graden Celcius is ideaal. Daarom kweken we ze in België niet in openlucht. De plantjes krijgen hun water via een efficiënt druppelsysteem. Alles wat de plant niet opneemt, recupereren we voor hergebruik. Dankzij de serre lopen we ook geen risico dat de vruchten beschadigd worden door bijvoorbeeld hevige regenval.”
Gekleurde wasknijpers
De watermeloenen zijn klein, maar volgens Lynn zijn ze allen piekfijn qua smaak en textuur. Dat is deels te danken aan de gecontroleerde omgeving binnen de serre. “Je kan visueel niet zien wanneer een watermeloen oogstrijp is”, zegt Lynn. “Daarom markeer ik de plantjes met gekleurde wasknijpers, zodat onze mensen weten wanneer we ze kunnen oogsten.” (Lees verder onder de foto)
De watermeloenen zijn klein, maar dat komt niet omdat ze wat te vroeg worden geoogst. “Dit is een verrijkt ras dat nooit groot zal worden of veel zaden krijgen”, zegt Lynn. “Het is dus niet zo dat dit grote watermeloenen zijn die we wat vroeger oogsten. De plantjes hangen omhoog om het oogsten te vergemakkelijken. Dit is een teelt die met de hand wordt geoogst.”
De watermeloenen worden verdeeld in alle Belgische Aldi-winkels. “Binnen de 24 uur na oogst moeten ze bij ons in de winkel liggen”, zegt Kilian De Geyter, Category Manager Fruit & Vegetables bij Aldi. “We willen ze drie maanden blijven aanbieden.” (Lees verder onder de foto)
“Of we de teelt volgend jaar vergroten? Dat is afwachten”, zegt De Geyter tot slot. “We gaan afwachten hoe goed ze in de smaak vallen. Ik denk dat ze een succes zullen zijn. Ze zijn in een handig formaat en hebben een dunne schil, dus je hebt weinig keukenafval. Ze zijn compact, smaakvol en hebben een goede textuur.”