lefooding

Le Fooding is nieuwe culinaire gids die massa ‘bruisende’ Antwerpse adressen aanprijst, ook regio Mechelen vertegenwoordigd

De culinaire Le Fooding – een samentrekking van food en feeling – is al een bekende naam in Frankrijk. Voor het eerst brengt de gids nu een volledige gids uit over België. De Antwerpse horeca mag zeker niet klagen met een tachtigtal vermeldingen van restaurants en andere zaken die trendy foodies kunnen bekoren. In de rand, en vooral in de Kempen, laat de gids de lezer voorlopig nog wel op zijn honger zitten. De gids werd maandagavond gelanceerd tijdens een groot evenement in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel.

Sinds 2000 doorkruist Le Fooding heel Frankrijk, op zoek naar de beste deals in de wereld van de smaak. België is nu het nieuwe speelveld voor de gids. Dat hoofdredactrice Elisabeth Debourse een Belgische is, hielp om de stap te wagen. “Voor de allereerste keer brengen we een complete en originele gids over België uit. We doen dat omdat de culinaire wereld hier ongelooflijk rijk en creatief is. Die dynamiek willen we in de verf zetten. We hebben alles onderzocht, van kebab tot de hogere gastronomie. Als de adressen uniek, oprecht en bruisend bleken, dan vind je ze in de gids”, zegt codirectrice Christine Doublet.

Er werden zevenhonderd adressen bezocht, waarvan er vierhonderd geselecteerd werden. “We kiezen compromisloos voor onafhankelijkheid. Niemand van onze ploeg neemt uitnodigingen aan, we recenseren anoniem, reserveren onder een pseudoniem en betalen de rekening”, klinkt het.

Na hoofdstad Brussel heeft de stad Antwerpen veruit de meeste vermeldingen gekregen. In totaal zijn het er 79, met daarnaast ook een vermelding voor Boechout (Jacqueline) en Mortsel (Brandstof) in de rand. Bij de tips zitten ook topkruidenierszaken, hotels, vishandels, cocktailbars, biercafés, bakkerijen, ijssalons, wijnwinkels, enzovoort.

Losse schrijfstijl

In de beschrijvende teksten valt de losse, creatieve schrijfstijl op. Michelin of Gault&Millau zouden spreken van een mooi uitgebalanceerd gerecht, terwijl ze bij Le Fooding er niet voor terugdeinzen om het te hebben over “een obscene, maar hemelse tarbot en gegrilde kreeft die een triootje uitvoeren met witte aspergepunten en terwijl baden in een maagdelijke beurre blanc”.

Die laatste omschrijving gaat trouwens over Misera, het restaurant op Nieuw Zuid van Nicolas Misera dat enkele maanden geleden een eerste Michelinster kreeg. Het is één van de weinige sterrenzaken in Le Fooding. “Dat klopt”, zegt Christine Doublet. “Met L’Air du Temps uit Liernu hebben we één tweesterrenzaak in onze tips, met daarnaast nog een handvol éénsterrenzaken. In Antwerpen gaat het om Misera en Dim Dining.”

“We hebben geen vaste criteria en reviewen zowel kebabshops als culinaire tempels. Het enige criterium is dat onze recensent zelf in zijn eigen vrije tijd zou willen teruggaan. Het klopt dat het hoogste topsegment met de erg hoge prijzen niet bepaald onze focus is. De balans tussen ervaring en prijs moet interessant zijn. Daarnaast kijken we naast de food ook naar de feeling: zit de emotie, de atmosfeer, het interieur, de bediening, de muziek goed? Ook alles rond het bord telt bij ons mee.”

Drie in Mechelen, nul in Kempen

Elders in de provincie zijn er drie vermeldingen in Mechelen (Meteor, Lekker Huis en Broodbroeders) en twee in Lier (Salto! en Neon). Maar de hele Kempen blijven onvermeld. Is dat dan een kwestie van ‘niet bezocht’ of ‘niet goed genoeg’? Die vraag leggen we voor aan Doublet. “Het hele land is bezocht, van de grote steden tot de kleine dorpen. We hebben 35 mensen die voor ons schrijven en de zaken hebben doorgelicht. Zij hebben natuurlijk niet alles kunnen testen en hebben bepaalde keuzes moeten maken.”

“Het is sowieso de bedoeling om onze gids te blijven uitbreiden. Eerst geven we onze papieren uitgave wat ruimte, in september lanceren we onze website en app. Die zullen constant geüpdatet worden met nieuwe adresjes, op wekelijkse basis. We hebben nu al tientallen zaken uit de provincie Antwerpen op het oog die een plaatsje kunnen krijgen. Ik vermoed dat het dan een kwestie van tijd zal zijn vooraleer ook de Kempen vertegenwoordigd zullen worden.”

Voor de restaurantuitbaters is er dus een nieuwe gids die ze in het oog kunnen houden. “Ik heb eerlijk gezegd nog niet veel voeling met de gids of de organisatie erachter en heb momenteel geen idee wie die mensen zijn. Ik herinner met dat we na onze eerste vermelding in Gault&Millau enorm veel gelukwensen hebben gekregen. Ik weet niet hoe groots deze impact zal zijn. Het is alleszins goed dat er een gids is die ook op meer laagdrempelige zaken focust, zaken die qua prijs toegankelijker zijn dan de grote sterrenzaken”, zegt chef Joris Gielen van restaurant Album op ’t Zuid, die 13 op 20 heeft bij Gault&Millau en ook afzakte naar de launch party van Le Fooding in Brussel.

Een zaak als El Gato Gordo in de Lange Koerpoortstraat is ook erg blij met de erkenning. “We zijn voorlopig wat onder de radar gebleven met onze authentieke Mexicaanse zaak. Mijn vrouw Pascale en ik zijn gepassioneerd door het land, hebben zelf tortilla’s leren maken en hebben ook Mexicaans personeel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Le Fooding niet kende toen ze me belden om te zeggen dat we in de gids zouden staan. Was het een vals telefoontje of niet? Ondertussen ben ik blij dat ik weet dat het een gerespecteerde instantie uit Frankrijk is. En ik ben heel fier”, zegt chef David Michiels.

Tien Antwerpse hoogtepunten volgens Le Fooding

Voor Gazet van Antwerpen selecteerde codirectrice van Le Fooding Christine Doublet tien specifieke hoogtepunten die bijgebleven zijn bij de recensenten van de gids.

1. Sabich, een pitabroodje met aubergine en ei, bij Shuk (Minderbroedersrui 64)

2. Bloody mary bij Dogma (Wijngaardstraat 5)

3. Garnalentoast bij Camino (Muntstraat 4)

4. Borze bolo bij Borze Café (Borzestraat 30)

5. Pulled pork tacos bij El Gato Gordo (Lange Koepoortstraat 51)

6. Pizza met natuurwijn bij Loes & Krikke (Congresstraat 42)

7. Smashed burgers bij Plump (Kronenburgstraat 17)

8. Pistache-ijs bij Milad (Kloosterstraat 120)

9. De kreeft in beurre blanc én de warme madeleines bij Misera (Michel de Braeystraat 18)

10. Pannenkoeken met lente-ui en cheddarkaas bij Mico & Jon (Kloosterstraat 13)