“Mensen kunnen denken: het is dichtbij en ik spreek een mondje Duits, voor de rest is het allemaal hetzelfde als hier bij ons. Zo simpel is het niet. Als je een zaak begint in pakweg Honduras, spreekt het voor zich dat je je goed informeert. Dat geldt evengoed voor Duitsland.”
Roel Caers staat aan het roer van het Leuvense Guardsquare, de wereldwijde marktleider in appbeveiliging, goed voor jaarlijks ruim 20 miljoen euro omzet. De 150 medewerkers van Guardsquare zijn zeer internationaal, net als de ambities van het bedrijf. “We zijn begonnen in Leuven, en hebben dan een eerste buitenlands kantoor geopend in San Francisco. Die hebben we later naar Boston verhuisd: van de westkust van Amerika helemaal naar de oostkust. In 2021 zijn we opgestart in München. Ook Canada lag een tijdje in het vizier, dat is dan toch niet doorgegaan.”
“We zitten in een dure sector en een dure regio. Onze totale loonkost ligt hoger dan in België.”
Tech-hoofdstad München
Wie snel even door de Wikipedia-pagina scrolt, leert dat München de op twee na grootste stad van Duitsland is en de geboortestad van de klassieke componist Richard Strauss. Maar wat heeft de Beierse hoofdstad te bieden voor bedrijven en ondernemers? “Hoogopgeleide mensen”, klinkt het resoluut bij Caers. “Dat heeft alles te maken met de belangrijke technische universiteit hier. Bovendien hebben de grote Duitse steden een opvallende internationale uitstraling.
“Dat Oost-Europese en Italiaanse sollicitanten München vaak boven Leuven verkiezen, hoeft niet te verbazen. Maar ik merk dat ook Spanjaarden en Portugezen al sneller voor die eerste kiezen. De redenen daarvoor zijn verschillend. Ze vinden München een aantrekkelijke plek, of kennen de stad via Erasmus. Sommigen vinden het gewoon leuk om in de buurt van de skigebieden hier te werken.”
“De keerzijde van München is het prijskaartje. We zitten in een dure sector en een dure regio. Onze totale loonkost ligt zelfs hoger dan in België. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de war for talent. Twee weken geleden sprak ik met een Duitse CEO uit onze sector. Het lukte hem niet om mensen in München aan te nemen, en is dan maar in Spanje gaan rekruteren.”
Zakendoen op z’n Duits
In een interview vorig jaar vertelde Caers al over het Duitse avontuur van Guardsquare. “When in Rome, behave like the Romans do. Schik je naar de lokale gewoontes, en ga niet vechten tegen het systeem”, zei hij toen, verwijzend naar de strikte procedures die de Duitse manier van zakendoen zo typeren. “Dat is nog steeds zo. (lacht) Notariële aktes worden soms urenlang voorgelezen bij de notaris. Maar daar kan je dan iemand anders naartoe sturen.”
“Hier is alles proces-georiënteerd en strak georganiseerd. En dan zeg ik: volg gewoon dat proces. Eens je het kent, is het des te gemakkelijker om dingen voor elkaar te krijgen.”
Lees ook: Jonge techbedrijven lonken naar Duitse markt: “Veel potentieel, maar moeilijk te betreden”
München heeft voor Roel Caers niet veel geheimen meer, maar is hij ook thuis in de rest van Duitsland? “Nog niet echt. Op dit moment ben ik eerder de verre wereldreizen aan het maken, maar op een gegeven moment ga ik het toch dichter bij huis zoeken. Dit jaar staat er nog een weekendje Rheingau op het programma, met een bezoek aan de wijndomeinen van Riesling. Veel mensen kennen dat als hele zoete wijn in rare flessen. Maar laat je niks wijsmaken: een goeie Riesling is fantastisch.”