Sommigen leerden in één van de herbergen aan de Kapucijnenstraat hun eerste lief kennen, anderen smeedden er vriendschappen voor het leven. Feit is dat het Mirakelstraatje, zoals het in de volksmond werd genoemd, een massa jong volk op de been bracht. Voor wie het meemaakte liggen de namen van de horeca-zaken nog fris in het geheugen: de Brouwzaal, Osiris, Oasis, Peanuts, resto Duprez, Isis, Place de la Madeleine.
Het was de tijd van toen, vol herinneringen, de tijd dat het uitgaansleven nog voor puur vertier en verteer zorgde, zonder politiecombi’s in de buurt, geen drugshonden, geen camera’s of zinloos geweld. Nostalgie. Het Mirakelstraatje had alvast zijn naam niet gestolen. Volgens Jean-Pierre Tack, veertig jaar terug zowat de burgemeester van de wijk, kwam die naam er door de unieke sfeer en animatie die er hing en binnen de kortste keren de grote massa naar de horecazaken van toen loodste.
Schouder aan schouder
Volgens Jean-Pierre Tack en topondernemer Stephan Volcke (zie foto), die veertig jaar terug de ‘gouden tijden’ meemaakten, gaat alle lof naar de horeca-uitbaters die destijds creatief durfden te ondernemen. Volgens Dieter De Clercq, die namens de huidige generatie spreekt en zelf resto Split uitbaat, is er vandaag sprake van een Mirakelstraatje 2.0.
Het ‘boemt’ opnieuw, met vier keurige, sfeervolle en druk bezette zaken (Irish Pub, ’t Mouterijtje, Split, In de Broeltorens) die schouder aan schouder proberen te werken om de wedergeboorte gestalte te geven en daar ook in slagen. Ook het kunsten- en filmcentrum Budascoop (de vroegere Pentascoop) draait opnieuw op volle toeren en trekt volgens algemeen directeur Kristof Jonckheere een record aantal bezoekers. Waar de Pentascoop van wijlen Albert Bert destijds de ’trekker’ was voor ondernemersinitiatieven (de Pentascoop opende zijn deuren midden de jaren zeventig) , vervult Budascoop nu mee die rol van magneet.
Feest voor allen
Het moge, met dank aan endogeen ondernemerschap, duidelijk zijn: ‘T is weer gank in ’t Mirakelstraatje‘. Jean-Pierre Tack en Stephan Volcke vonden dat de 40e verjaardag van de officiële opening van het ‘Mirakelstraatje van Liefde en Vriendschap‘ niet ongemerkt mocht voorbijgaan. Ze vonden gehoor bij de lokale ondernemers, bij het stadbestuur en bij een handvol vrijwilligers die zich voor de kar spanden. Stephan Volcke hoopt dat de woorden die hij in 1983 op een poëtische manier aan het witte blad toevertrouwde (‘Moge deze kleine reeks huizen een oase van eenvoudige vriendelijke mensen worden, geen stenen geldgewin alleen, ook niet Utopia’) nu opnieuw actueel worden. Alle tekenen wijzen daar ook op.
Op 10 juni staat vanaf de middag alvast een rijk gevuld programma op de affiche voor jong en oud. Kinderanimatie, een folkloristische kelnerloop, muzikale optredens van onder meer een Beatles-coverband, dansinitiaties, een feestelijk moment met KVK-icoon Kristof D’Haene, open deuren in de coulissen van de Budacoop, een feestelijke dj-set in de avonduren, you name it en het is er.
Nog dit: ter gelegenheid van 40 jaar Kapucijnestraat, wordt ook een fris en uniek boekje uitgegeven van de hand van journalist Marc Lerouge en gedrukt bij de Kortrijkse uitgeverij Drukta. De hele geschiedenis van deze volkswijk, met unieke zwart-wit foto’s staat er fraai in beschreven en bewijst dat ondernemen doorheen alle jaren heen veel facetten heeft. Het boekje, een heus hebbeding, zal gratis bedeeld worden.