Picture3 Dick De Meyer runt samen met zijn vrouw Els Staelens en dochter Stien het familiebedrijf. Foto pdv

Taxi’s De Meyer houdt het al honderd jaar uit: “Gestart als een bezigheid en nu dertig chauffeurs in dienst, diversiteit is onze sterkte”

OUDENAARDE - Taxi’s De Meyer heeft iets te vieren: het Oudenaardse familiebedrijf bestaat honderd jaar. Taxi’s De Meyer, gevestigd in de Broekstraat, is door de jaren heen geëvolueerd van een toevallige bezigheid tot een volwaardig bedrijf met momenteel zestien voertuigen en dertig chauffeurs. “Diversiteit is onze sterkte”, zegt zaakvoerder Dick De Meyer.

In 1923 is het Georges De Meyer die enkele vaste klanten van zijn hotel-café De Meyer veilig naar huis brengt na een avondje tooghangen. Zonder het te beseffen, was tegelijkertijd de eerste steen van het taxibedrijf gelegd. De eerste vestiging lag vlak bij het station van Oudenaarde. Later voegden zijn zoon Roger en kleinzonen Erik en Dick zich bij het bedrijf. Na verloop van tijd groeide het taxibedrijf uit tot meer dan alleen taxiritten. Ook luchthavenvervoer, ziekenvervoer en het ceremoniewagenpark werden deel van de dagelijkse activiteiten. Met Stien, dochter van Dick, is intussen ook de vierde generatie in het bedrijf aan de slag.

“Nog amper puur taxiwerk”

“In november 1997 overleed mijn vader Roger. Hij stond als het ware aan de wieg van het taxibedrijf en kan beschouwd worden als de grote bezieler, opbouwer en drijvende kracht achter het bedrijf”, vertelt Dick De Meyer (56), die nu samen met zijn vrouw Els Staelens (57) en dochter Stien (29) het familiebedrijf runt. “Toen mijn broer Erik, die intussen met pensioen is, 35 jaar geleden slachtoffer was geworden van een zwaar ongeval kwam ik onverwacht in het bedrijf. Ik heb toen andere accenten gelegd, onder andere met de focus op huwelijken en andere ceremonies. Vanuit de bedrijvensector kregen we steeds meer vraag naar luchthavenvervoer en een heel belangrijke stap was nadien ook het ziekenvervoer. Met aangepast rolstoelvervoer vonden we in de regio het gat in de markt, wat ons bedrijf zeker een boost heeft gegeven. Het pure taxiwerk maakt momenteel nog amper enkele procenten van onze omzet uit.”

 

Taxi’s De Meyer was aanvankelijk gevestigd op de hoek van de Stationsstraat met het Stationsplein.

“Horen, zien en zwijgen”

“We hebben momenteel zestien voertuigen op de baan en dertig chauffeurs in dienst en dat in een stad met amper iets meer dan 30.000 inwoners. Veel collega’s begrijpen dat niet. De sterkte van Taxi’s De Meyer is het diverse aanbod”, onderstreept Dick De Meyer. “Als taxichauffeur maak je veel grappige momenten mee. Een vrijend koppeltje op de achterbank of die rit waarbij onze chauffeur langs de openbare weg moest stoppen omdat zes vrouwen aan boord heel dringend en tegelijkertijd moesten plassen. Maar zeker tijdens het ziekenvervoer hoor je ook veel schrijnende verhalen. Je moet niet alleen chauffeur zijn, maar ook een luisterend oor bieden, sociaal meevoelend en soms ook wel een beetje psycholoog zijn. Maar het belangrijkste is discretie. Kortom, dé leuze van de taxichauffeur is horen, zien en zwijgen.”

 

Taxi’s De Meyer focuste ook vrij snel op ceremonies.

“Mooi aandenken”

“Graag willen we alle medewerkers, oud-medewerkers, huidige en vroegere klanten, leveranciers en andere belanghebbenden bedanken voor de voorbije honderd jaar. Het is dankzij hen dat de firma zo is kunnen groeien en zal blijven groeien. We plannen een personeelsfeest, een bijzondere teambuilding en hebben voor onze klanten een mooi aandenken klaar”, rondt Dick De Meyer af.