Luc Schelfhout, Bart De Vleesschouwer en Luc Houben zijn drie vrienden die elkaar leren kennen hebben in de fietsclub WIK-Cycling en nu samen een nieuw avontuur aangaan om een wijngaard te starten. “We hebben alle drie een passie voor wijn. Ikzelf heb mijn wijnbouwdiploma al een tijdje op zak en mijn vrienden studeren volop voor het behalen van hun diploma’s wijnbouwer en wijnmaker”, zegt Luc Houben.
De drie vrienden hebben er enorm naar uitgekeken om met dit project te starten, want het stond al even op de planning. Luc Schelfhout is boerenzoon en koesterde al lang de droom om iets met wijn te doen. “Na jaren plannen gaat het eindelijk gebeuren. Dit staat al lang op mijn bucketlist en nu wordt het realiteit.”
Het perceel van de wijngaard is vroeger nog van de ouders van Luc S. geweest. “Vroeger werden hier nog bloemkolen op geteeld. Nu hebben we met de vennootschap het perceel opgekocht en brengen we niet alleen Luc zijn droom maar ook die van ons in vervulling,” legt Luc H. uit.
Graafschap
De vrienden gaven het wijndomein de naam Coninckxbeeck. Dat is niet zomaar een keuze. “De naam van het wijndomein was snel gevonden. Onze wijnmakerij en de wijngaard worden gescheiden door een beek, de Koningsbeek. De vroegere schrijfwijze daarvan is Coninckxbeeck. Vroeger was de beek de grens tussen het graafschap Dendermonde en dat van Brabant, maar vandaag grenst de beek tussen Puurs-Sint-Amands en Bornem. We willen graag de traditie in ere houden en kozen daarom voor de oude schrijfwijze.”
Met het nieuwe wijndomein willen Bart, Luc S. en Luc H. een echte smaak van ‘thuis’ creëren in Klein-Brabant. “De regio Klein-Brabant is heel belangrijk voor ons. Onze families zijn allen sterk verankerd in de streek. De familie Schelfhout leeft hier al generaties. Ondertussen wonen ook Bart en ik hier al meer dan dertig jaar. We willen ons wijndomein dan ook volop integreren in het Klein-Brabantse sociale leven”, voegt Luc H. er nog aan toe.
Vijf rassen
In de wijngaard worden vijf rassen geplant, die de vrienden zelf hebben uitgekozen. “We hebben met Johanniter, Floréal en Voltis drie rassen die iets minder pesticiden nodig hebben omdat ze sterk schimmelintolerant zijn. Dat maakt dat die rassen iets milieuvriendelijker zijn. Daarnaast hebben we ook twee klassieke rassen uit België gekozen. Dat zijn Chardonnay en Pinot Noir.”
De vrienden gebruiken twee druiventypes die nog niet veel wijndomeinen aanwenden in België. Luc S. is heel fier dat zij er wel mee aan de slag gaan. “Voltis is een druif die nog niet veel gebruikt is in België. We zijn echt supertrots dat we als één van de eersten in België deze type druif zullen verwerken. Ook de Floréal is nog niet veel ontdekt in Vlaanderen. Hier en daar zijn er al wijndomeinen die ermee aan de slag gaan. Wij zullen één van de weinigen zijn die dit type ook zullen gebruiken.”
Expertise
Per toeval zijn de drie vrienden in contact gekomen met Dirk-Antoon Samyn, een wijnexpert uit West-Vlaanderen. Hij zal het wijndomein mee begeleiden. “Dirk-Antoon heeft meer dan dertig jaar ervaring in de wijnwereld. De afgelopen vijftien jaar is hij sterk betrokken geweest bij de Belgische en Nederlandse wijnbouw. Niet alleen als docent bij Syntra en NAC, maar ook als begeleider van verschillende wijnbouwprojecten en wijnmakers in onze ‘lage landen’ en daarbuiten.”
Binnen vier jaar zou de eerste wijn gemaakt kunnen worden. In dat jaar zullen de ouders van Luc S., die nog bloemkolen op hetzelfde veld geteeld hebben, 100 jaar oud worden.